Με μια εικαστική περφόρμανς του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη και τη συναυλία μουσικού σχήματος της Θεσσαλονίκης «Lemonostifel» το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δίνει το «παρών» στο “ΠΧ5: Φτού ξελευτερία!: Thessaloniki Urban Festival 2010”, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου.
Το Thessaloniki Urban Festival είναι ένα καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, οικολογικό φεστιβάλ αστικού χώρου, συνδιοργάνωση συλλόγων, ομάδων και καλλιτεχνών, ένα παιχνίδι έκφρασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο. Μια ανοιξιάτικη «χειροποίητη», χαμηλού κόστους γιορτή για τη ζωή στην πόλη, με σκοπό τη διεκδίκηση ελεύθερων δημοσίων χώρων για τους πολίτες και την ανάδειξη του ζωντανού πολιτισμικού δυναμικού της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις, που θα φιλοξενηθούν από τις 11.00-23.00 στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη και στον χώρο γύρω από τη Ροτόντα.
«You hurt me, you hurt me not» είναι ο τίτλος της περφόρμανς του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη (29/05/10, στις 19.30, Πλατεία Ιπποδρομίου) και μας συστήνει ένα χαρακτήρα, που… αναζητά και «ξαναβρίσκει» τον εαυτό του. Δεν έχει σίγουρη και καθορισμένη ταυτότητα. Μπορεί κάλλιστα να είναι ένας ήρωας του παρελθόντος ή ακόμη και του μέλλοντος, ο οποίος εισχωρεί σ’ ένα συγκεκριμένο χωρόχρονο και προσπαθεί να δικαιολογήσει την παρουσία του σε συνεργασία με κάποια στοιχεία/σύμβολα που κουβαλά μαζί του. Παράλληλα, διαπραγματεύεται και σχολιάζει από την πλευρά του την σημερινή κατάσταση της χώρας του. Πρόκειται για μία περφόρμανς που αποτελεί συνεχεία μιας παλαιότερης, που δόθηκε πέρυσι το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Manuel Vason.
Ακολουθεί η συναυλία των «Lemonostifel» στις 21.00, στην πλατεία Ναυαρίνο. «Lemonostifel; Mμμ, περίεργο!... Για πρώτη φορά στο δρόμο. Στο δρόμο με κουκούλες. Μην πάει όμως ο νους σας στο κακό».
Στο Thessaloniki Urban Festival συμμετέχουν: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Αχτένιστα Πινέλα
Βοτανοπωλείο, Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Εγκατάσταση - Γιώργος Αυγερινάκης, Κωσταντίνος Κεσσίδης, Θεμιστοκλής Σεβαστιάδης, Εγκατάσταση- Νίκος Δίκας, (αρχιτέκτονας), Εγκατάσταση- Μάριος Χατζηπροκοπίου, Εικαστικά Σωτήριος, Ένωση Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, Εργαστήρι δραματικής τέχνης «Παράθλαση», Εργαστήρι ζογκλερικών, Ιδεοκύματα, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Κρατικό Μουσείο Σύγρονης Τέχνης: Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Lemonostifel, Κρουστόφωνο, Mixed Up Crew Ακροβάτες, Οικολογία-Αλληλεγγύη, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Ομάδα designers: ml, Ομάδα Εκπαιδευτικών, Παιδιά εν Δράσει, Πείραμα Πολυχώρος, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες
Πούπουλο, Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη, Streetdancers: hey baby, hip hop
Streetpanthers, Σύλλογος Κεραμιστών, Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης
Τα τύμπανα του Πύργου, Thess International Short Film Festival, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, XariseTo.Gr