Ο φυσιολάτρης Λιούι Παχ, 40 χρόνων, με το δίκιο του μπορεί να αυτοαποκαλείται πολική αρκούδα! Φόρεσε ένα μαγιό, γυαλιά κολυμβητή, ένα σκουφάκι και βούτηξε στα παγωμένα νερά της λίμνης Πουμορί, στα Ιμαλάια. Διήνυσε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου και βγήκε για να σκουπιστεί και να ντυθεί (πάλι καλά που δεν έκανε και... ηλιοθεραπεία)!
Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 5.300 μέτρων κοντά στον παγετώνα Χουμπού. Η θερμοκρασία των υδάτων τους μετρήθηκε στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Παχ χρειάστηκε 22 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα για να διασχίσει την απόσταση. Όπως είπε μετά το εγχείρημά του η δυσκολία που συνάντησε ήταν να βρει έναν ρυθμό, ώστε να μην κολυμπά αργά, με αποτέλεσμα να κρυώνει, ούτε, όμως, και γρήγορα, για να χάνει ενέργεια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 40χρονος δικηγόρος -στο επάγγελμα- από το Πλίμουθ, κολυμπά σε τέτοιου είδους νερά. Έχει επίσης κολυμπήσει στην Αντακρική και το Βόρειο Πόλο, για να κινήσει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και του κόσμου, για το λιώσιμο των πάγων.
"Δεν είναι το ίδιο, να κολυμπάς στην Ανταρκτική και στον παγετώνα", είπε μετά το κατόρθωμά του. "Στον πόλο μπορούσα να κολυμπώ γρήγορα, για να ζεσταίνομαι. Στη λίμνη το υψόμετρο μου απαγόρευε κάτι τέτοιο". Κι εξήγησε ότι ενδιαφέρεται ιδιατίτερα για τον παγετώνα Χουμπού και τη μοίρα του επειδή "δεν είναι απλά ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά προσφέρει πόσιμο νερό σε δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους"...


Φωτογραφίες από το PA