Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα «μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ωστόσο έχει και δικές του εγγενείς αιτίες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Όπως τόνισε, «η κρίση είναι βαθιά πολιτική, όχι μόνο οικονομική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους».
Υπογράμμισε τη σημασία τού να κερδηθεί «ο πόλεμος εναντίον της φοροδιαφυγής» για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα υπέβαλε και συγκεκριμένη πρόταση για μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα.
Πρότεινε «την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και την υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, την αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του "πόθεν έσχες" των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη φονική εμπρηστική επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αξεπέραστη οδύνη του για τα θύματα της αποκρουστικής βίας. «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα» κατέληξε.

Γ. Παπανδρέου: «Σοβαρές και μεγάλες αλλαγές»
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν «μεγάλες αλλαγές» στη χώρα, ζητώντας τη συνδρομή κομμάτων και πολιτών. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία από τη σύσκεψη της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα: «Είναι κρίμα που δήλωσαν απόντες, εμείς όμως τη μάχη θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε».
Αναφερόμενος στο μηχανισμός στήριξης, τόνισε πως «πρώτα έπρεπε να σώσουμε τη χώρα πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε» και δήλωσε και πάλι δικαιωμένος από τον αγώνα, που, όπως ανέφερε, δόθηκε: Δικαιωθήκαμε διότι διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης, προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της ... Δικαιωθήκαμε γιατί είχαμε πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ένα πρόβλημα που έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Α. Σαμαράς: Χρειάζεται ελάχιστη συνεννόηση απέναντι στην κρίση
Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και απαρίθμησε τις προτάσεις που έκανε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Πρότεινε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, το ασυμβίβαστο κομματικού στελέχους και επικεφαλής δημόσιου οργανισμού και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.
Πρότεινε, επίσης, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του σχεδίου «Καλλικράτη», προτάσεις τις οποίες, όπως είπε δεν έκανε δεκτές ο πρωθυπουργός, όπως και την πρόταση για λήψη άμεσων μέτρων για «την άρση της μεγάλης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο», δηλαδή την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, τον ανέργων και των χαμηλόμισθων.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα προτεινόμενα μέτρα που, όπως είπε, θα βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έκρινε απαραίτητα τα γνωστά μέτρα – ανάσες, μια σταυροφορία για τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την άμεση ρύθμιση του επενδυτικού περιβάλλοντος, «που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου».
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πάντως πως στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να συναντηθεί με τους αρχηγούς τους, έστω και διμερώς.

Γ. Καρατζαφέρης: Βγήκε οικουμενική συνεννόηση
Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως επρόκειτο για «μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα» και πρόσθεσε ότι σ' αυτήν συζητήθηκαν «πέρα απο τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων». «Έχω την αίσθηση πως όλα αυτά που συζητήθηκαν πραγματοποιηθούν ... Θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα» συνέχισε.
Ερωτηθείς «τι απαντούν οι πολιτικοί σ' αυτό που λέει όλος ο κόσμος, δηλαδη κάποιοι να πάνε φυλακή» ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι έγινε συζήτηση για όλα τα θέματα.

ΚΚΕ: Πανηγύρι
Πάντως, το ΚΚΕ υποβάθμισε τη σημασία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών χαρακτηρίζοντάς τη «πανηγύρι». Στη σχετική του ανακοίνωση σημείωσε πως «αμέσως μετά το πανηγύρι που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κατακρεουργείται και ό,τι έχει απομείνει από το Ασφαλιστικό».

ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη-παρωδία
Η σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δίχως τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί επουδενί να υποκαταστήσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε πως «θα ήταν κορυφαίο διχαστικό πολιτικό λάθος αν κάποιοι επιχειρήσουν αυτή τη λαθροχειρία».
Μίλησε για «σύσκεψη παρωδία», σημείωνοντας ότι ήταν μια συνάντηση της εγχώριας τρόϊκας, που είναι έτοιμη να θυσιάσει και την κοινωνική συνοχή, αλλά και κατακτήσεις δεκαετιών.
Σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ζήτησε επίσης να μη γίνονται αναφορές σε οικουμενική συνεννόηση τη στιγμή, που, όπως ανέφερε, η κοινωνία αντιδρά και δεν συναινεί σε αυτή την πολιτική.
Για τη σχέση του με το ΚΚΕ, επισήμανε ότι προέχει ο συντονισμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι η σταθερή επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση παραμένει, αλλά, όπως ανέφερε, δεν θέλει να εκθέσει το ΚΚΕ, αλλά ούτε και να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού.