Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, στη σκιά της χθεσινής δολοφονικής επίθεσης σε τράπεζα και της ογκώδους διαδήλωσης, για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα οικονομικά μέτρα. Πέραν της αντιπαράθεσης των αρχηγών το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη ΝΔ καθώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα πειθαρχήσουν όλοι οι βουλευτές στο "όχι" Σαμαρά. Μάλιστα, οι φήμες ότι στην περίπτωση που η Ντόρα Μπακογιάννη ψηφίσει "ναι" θα διαγραφεί, δίνουν και παίρνουν.
Την ίδια ώρα έχουν προγραμματισθεί διαδηλώσεις εργαζομένων.

Γ. Παπανδρέου
"Η χθεσινή τραγωδία μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας ότι "η βία και οι πέτρες δεν θα μας βγάλουν από την επιτήρηση". "Η οργή είναι κατανοητή. Και η δική μου η οργή είναι τεράστια όταν καθημερινά βλέπω να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου, η απόλυτη αναισθησία και ασυδοσία" τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι κάθε ημέρα η κυβέρνηση στέλνει υποθέσεις στον εισαγγελέα.
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε μάλιστα το παράδειγμα υπουργού που σπατάλησε 28.000 για κουρτίνες, πράγμα που προκάλεσε έντονη αντίδραση και ειρωνικά σχόλια από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έντονη ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος προς τη ΝΔ αντέτεινε "Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός και εσείς γελάτε;".
"Θεωρούν ότι αυτά είναι μικρά προβλήματα αλλά αυτή ήταν η αντίληψη που διαπερνούσε όλα τα υπουργεία. Όταν αυτά κάνει ο υπουργός δίνει το σήμα της διάλυσης και αυτή είναι η εικόνα που περνά και στον πολίτη, ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει", πρόσθεσε. "Βατοπέδι, ομόλογα, Siemens, έτσι κατέρρευσε η οικονομία" τόνισε.
"Σήμερα ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, πράγμα που οι κερδοσκόποι το ελπίζουν. Εμείς ωστόσο δεν θα το επιτρέψουμε" συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προταθεί εναλλακτική λύση. "Τί θα συμβεί αν κηρύξουμε στάση πληρωμών; Τί θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις; Τί θα γίνει κύριοι της ΝΔ με ένα κράτος που δεν θα μπορεί να δώσει τίποτα; Τί θα γίνει με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού αν καταρρεύσει η οικονομία;" είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "σήμερα πατριωτισμός σημαίνει να μην αφήσουμε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα".
"Αν δεν αναλάβετε τις ευθύνες σας, το συμπέρασμα θα είναι αυτό: Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι και ως αντιπολίτευση", τόνισε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Αντώνης Σαμαράς
Για πρωτόγνωρη όξυνση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι "επί των ημερών της εκτοξεύθηκαν τα spread και έγιναν οι υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους".
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου "μίλησε για την κουρτίνα" αλλά και ότι και ο ίδιος μπορεί να μιλήσει για "Χρηματιστήριο" και "υποβρύχια"", όπως είπε. "Πριν επτά μήνες ακόμη λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν" δήλωσε ο κ. Σαμαράς κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό. "Από την εποχή του Τσοβόλα δώστα όλα, είναι σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Λαϊκισμός τότε, λαϊκισμός και τώρα" τόνισε.
"Υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα σωτηρίας του τόπου" τόνισε ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι "τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση μας βάζουν ακόμη περισσότερο στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Γι' αυτό δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε" κατέληξε, μιλώντας για "ένα φάρμακο που θα σκοτώσει τον ασθενή".
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι το νομοσχέδιο στην πρώτη του σελίδα αναφέρεται στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, μιλώντας για "ατόφια κομματική προπαγάνδα". Κατηγόρησε επίσης το ΚΚΕ για αυθαιρεσία, αναφέροντας την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.

Απάντηση Παπανδρέου
Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο του νομοσχεδίου των μέτρων "δεν τα έγραψε το ΠΑΣΟΚ αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ", κατηγορώντας τη ΝΔ ότι "βρήκε τη δικαιολογία για να μην ψηφίσει".
Ο ίδιος δήλωσε ότι η οικονομία δεν εκτροχιάστηκε μέσα στους έξι μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύοντας την άνοδο του ελλείμματος κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση και τονίζοντας ότι "κάποια στιγμή η ΝΔ πρέπει να δώσει απαντήσεις". "Δεν βλέπω και τον κ. Καραμανλή. Δεν τον βλέπω καν, τον κρύβετε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να απολογηθεί", τόνισε. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται τις ευθύνες της, τονίζοντας ότι θα ήταν δείγμα αναγνώρισης και συγγνώμης η ψήφιση του νομοσχεδίου.
Για "άκρα προκλητικότητα και οξύτητα" κατηγόρησε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι η τοποθέτησή του "δείχνει μόνο αδυναμία και αμηχανία".

Αλέκα Παπαρήγα
Για εκτροχιασμό συνολικά του χρέους της Ευρωζώνης μίλησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παραπέμποντας στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σήμερα ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δικά του αδιέξοδα, ωστόσο ότι και το ΚΚΕ δεν θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
Η Γ.Γ. του ΚΚΕ συμπλήρωσε - σχετικά με το ζήτημα του σεβασμού του Συντάγματος - ότι οι νόμοι αλλάζουν στην κοινωνία και "όχι στο κεφάλι κάποιων" όπως είπε, προειδοποιώντας ότι "το ΚΚΕ θα συνεχίσει τη δράση του" και ότι οι όποιες προσπάθειες να εμποδιστεί "θα γυρίσουν μπούμερανγκ".

Γιώργος Καρατζαφέρης
"Το θέμα δεν είναι να στηρίξουμε τον Παπανδρέου αλλά να έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Τόνισε δε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είμαστε σαν τις συγγενείς απαχθέντων που πρέπει να καταβάλλουν λύτρα για να τους σώσουν.
"Εμείς δεν ξέρουμε ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος; Ότι θα μας ρωτούν γιατί ψηφίσαμε να κοπούν μισθοί και συντάξεις; Κι εμείς θα πρέπει να εξηγούμε ότι υπήρχε κίνδυνος να τα χάσουν όλα", δήλωσε. Ωστόσο, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την περικοπή στις συντάξεις και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα παρακολουθείται αυστηρά από το κόμμα του.

Αλέξης Τσίπρας
"Τη βία την επέλεγε πάντα το καθεστώς και σήμερα το καθεστώς τρίζει και φοβάται. Φοβάται την οργή του λαού και ο λαός χθες μίλησε" δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι ίδια γιατί από χθες "εκτός από τις αγορές, το ΔΝΤ και μία άβουλη κυβέρνηση, μίλησε ο λαός". "Χθες είχαμε την μεγαλύτερη παλλαϊκή συγκέντρωση από τη Μεταπολίτευση" δήλωσε, προσθέτοντας ότι "τη χαιρετίζουμε και μας εμπνέει".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι, η κυβέρνηση σήμερα μιλά για πατριωτική ευθύνη, αλλά ότι με τον όρο πατρίδα, εννοούν τους αριθμούς. "Για εμάς πατρίδα είναι οι άνθρωποι", τόνισε, αναφέροντας ότι ο τόπος θα πληρώνει για την επόμενη 20ετία αν δεχτούμε τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.