Βραδύτατα ανακλαστικά επέδειξε -ίσως και για πρώτη φορά- ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας εξέδωσε, σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, ανακοίνωση για το θέμα των Νέων Ελληνικών, των Πανελλήνιων Εξετάσεων, που αφορούσε το διήγημα του Γ. Ιωάννου "Στου Κεμάλ το Σπίτι".
Η δήλωση του νομάρχη, έχει ως εξής: «Δεν αμφισβητεί κανείς τον Γιώργο Ιωάννου, που είναι μια μορφή της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο συμβολισμός που εκπέμπει το υπουργείο Παιδείας την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης των προγόνων μας που έπεσαν θύματα του κεμαλισμού. Δυστυχώς, από τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας ορισμένων να εξαφανίσουν οτιδήποτε σημαίνει συλλογικότητα έθνους, ιδανικό πατρίδας, έννοια Ελλάδας.
Η προσπάθεια αφελληνισμού της νεολαίας μας εκκολάφθηκε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων με το περίφημο βιβλίο του ‘‘συνωστισμού’’.
Λέμε ναι στη φιλία των λαών Ελλάδας – Τουρκίας, όμως αυτό που αναρωτιέται ο λαός είναι αν θα κάνανε ποτέ αντίστοιχο διαγωνισμό οι φίλοι μας οι Τούρκοι με θέμα π.χ. το σπίτι του Κολοκοτρώνη».
Εξ όσων γνωρίζω, πάντως, το σπίτι του Κολοκοτρώνη δε βρίσκεται εκτός ελληνικών εδαφών... Ακόμη.