Την ερώτηση αυτή έθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής Γ. Παπαστάμκος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ζήτησε να μάθει ποιοι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια τα κριτήρια λειτουργίας τους. Κι όπως διαπιστώθηκε, οι τέσσερις βασικοί οίκοι έχουν έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργούν και πάρα πολλοί άλλοι, για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας.
Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου, η Επιτροπή παραθέτει κατάλογο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που ασκούν δραστηριότητα στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστάμκος έχει ασκήσει επανειλημμένα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2006, κοινοβουλευτικό έλεγχο έναντι της Κομισιόν ζητώντας τη θέσπιση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου ως προς τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.
Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η ευρωπαϊκή επιτροπή ρυθμιστικών αρχών των αγορών κινητών αξιών (ΕΡΑΑΚΑ), οι ακόλουθοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν την έδρα τους σε τρίτη χώρα και ασκούν δραστηριότητα στην ΕΕ μέσω μίας ή περισσότερων θυγατρικών:
* Standard and Poor's: έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θυγατρικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
* Moody's: έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θυγατρικές στην Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
* Fitch: διπλή έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο και θυγατρικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
* AM Best: έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΡΑΑΚΑ, οι ακόλουθοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (20) έχουν την έδρα τους σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ:
* Αυστρία (2): Creditreform Wirtschaftsauskunftei Kubicki KG και Kreditschutzverband von 1870
* Βουλγαρία (3): Bulgarian Credit Rating Agency J.S.C, National Credit Rating Agency J.S.C και Global Ratings
* Κύπρος (1): Capital Intelligence Limited
* Γαλλία (1): Coface (με θυγατρικές σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη)
* Γερμανία (7): Euler Hermes Rating GmbH, ASSEKURATA Assekuranz Rating-Agentur GmbH, URA Rating Agentur AG, Prof. Dr. Schneck Rating GmbH, Creditreform Rating AG, RS Rating Services AG και MAR-Rating GmbH
* Ελλάδα (1): ICAP SA,
* Ιταλία (2): Lince Spa και Capp&Caap Srl
* Πορτογαλία (1): Companhia Portuguesa de Rating
* Σλοβακική Δημοκρατία (2): European Rating Agency, a.s. και ECRAI - External Credit Rating and Assessment Institution, a.s.
* Ηνωμένο Βασίλειο (1): Fitch Ratings (η Fitch έχει διπλή έδρα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη).
Η Επιτροπή απαντά στη σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι δεν διαθέτει επικαιροποιημένη εμπεριστατωμένη ανάλυση των αντίστοιχων μεριδίων αγοράς των υφιστάμενων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 7η Δεκεμβρίου 2009, οι αιτήσεις από νέους και υφιστάμενους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να αναγνωρισθούν ως Εξωτερικοί Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας μπορούν να υποβάλονται στην ΕΡΑΑΚΑ από τις 7 Ιουνίου 2010. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατάλογο των εγγραμμένων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Επίσημη Εφημερίδα και στον ιστοχώρο της.
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παπαστάμκου ως προς μία πρώτη αξιολόγηση της θέσης σε ισχύ του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ σημειώνει ότι οι υφιστάμενοι οργανισμοί αξιολόγησης στην παρούσα φάση επαναξιολογούν την εσωτερική οργάνωσή τους, και τις εσωτερικές διαδικασίες και πολιτικές τους και εισάγουν τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις του Κανονισμού τη στιγμή της κατάθεσης των αιτήσεών τους για εγγραφή. Τα κράτη μέλη είναι στο στάδιο της θέσπισης των εθνικών κανόνων που θα επιτρέπουν την άσκηση της εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές.