Περισσότερες και επείγουσες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Τάσος Τζήκας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επεσήμανε την ανάγκη ταχείας προώθησης του προγράμματος "Ψηφιακή Εγνατία", δημοσίας δαπάνης 8-15 εκατ. ευρώ και ίσης ιδιωτικής συμμετοχής, από το οποίο θα μπορούσαν να επωφεληθούν 500-1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.
Πρόσθεσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να μπει στη γραμμή εκκίνησης και η λεγόμενη «Εγνατία Πληροφορική ΙΙ», ο μικρός αναπτυξιακός των επιχειρήσεων πληροφορικής.
«Η επένδυση στις νέες τεχνολογίες πρέπει επειγόντως να γίνει σημαία. Μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία […] Χρησιμοποιώντας τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, μπορούμε να αλλάξουμε δομικά το αναπτυξιακό μας μοντέλο», υπογράμμισε ο κ.Τζήκας.
Έρευνα του Συνδέσμου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εταιριών-μελών του ΣΕΠΒΕ, δείχνει ότι οι βορειοελλαδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αντέχουν, παρά το γεγονός ότι στο πρώτο εξάμηνο 2010 ο τζίρος τους αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% για όσες ασχολούνται με τον ιδιωτικό τομέα και κατά 80% για εκείνες που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί, καθώς «έχει την προίκα και τα φόντα για να γίνει ο πρώτος αναπτυξιακός πόλος έρευνας και νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται βαριές επενδύσεις για κάτι τέτοιο». Ανέφερε ενδεικτικά την ήδη υπάρχουσα υποδομή του τεχνολογικού πάρκου «Τεχνόπολη». Στη θερμοκοιτίδα της έχουν ήδη εγκατασταθεί 10 μικρές δυναμικές εταιρίες (εκ των οποίων μία με έδρα στις ΗΠΑ) και η Logismos (έπεται η Oktabit), ενώ άλλες τόσες ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι.
Κατά τον κ.Τζήκα, ήδη έχουν επενδύσει στην "Τεχνόπολη" 25 εταιρίες και το έργο θα προχωρήσει, αν και δεν αποκλείεται η κρίση να επιβραδύνει τους ρυθμούς. Ο κ.Τζήκας ζήτησε κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων νέων τεχνολογιών στην «Τεχνόπολη», ενώ τόνισε ότι απαραίτητη είναι η τοποθέτηση υπουργού παρά τω πρωθυπουργό, με αντικείμενο νέες τεχνολογίες-πληροφορική.
Σε ό,τι αφορά τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, που παραμένει στα χαρτιά, ο κ.Τζήκας σημείωσε ότι ο ΣΕΠΒΕ έχει καταγγείλει προ πολλού «την απίστευτη αργοπορία» στη δημιουργία της Ζώνης, που θα μπορούσε να αποτελέσει θεσμική ομπρέλα για τον κλάδο στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, το έργο πρέπει να τρέξει τώρα πολύ γρήγορα.
Χαρακτήρισε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας "σαράκι" της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε το πολύ χαμηλό ποσοστό "ηλεκτρονικοποίησης" των δημόσιων υπηρεσιών, που είναι κατά μέσο όρο ...0% στις περιφέρειες, ενώ δεν ξεπερνά το 27,4% και 18,2% αντίστοιχα, σε νομαρχίες και δήμους.