Σε ποτάμια και ρέματα ή στην ταφή οδηγούνται πάνω από 5.300 τόνοι κρέατος νεκρών ζώων το χρόνο στον νομό Θεσσαλονίκης ενώ σε 12.000 τόνους ετησίως υπολογίζονται τα απόβλητα των σφαγείων του νομού.



Παράλληλα περίπου 70.000 τόνοι αποβλήτων τυροκομείων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο στο περιβάλλον, ενώ 2.173 τόνοι αποβλήτων παράγονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Οι συνέπειες της κατάστασης αυτής είναι μεγάλες καθώς το μεθάνιο που εκλύεται στην ατμόσφαιρα προκαλεί έντονο πρόβλημα δυσοσμίας στις περιοχές της Καλλιθέας, του Λαγκαδά και του Σοχού ενώ επιτείνει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος τόνισε ότι η λύση για τη διαχείριση των ζωικών αποβλήτων προς όφελος του περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα απόβλητα αυτά. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν εκπονηθεί δύο μελέτες από ισάριθμες εταιρείες για την δημιουργία τέτοιων μονάδων ωστόσο πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε κατασκευαστικές εργασίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους κτηνοτρόφους του νομού.
Στη συνεδρίαση μίλησαν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της περιοχής και των κτηνοτρόφων ενώ το Ν.Σ. εξέδωσε απόφαση με την οποία αναδεικνύει το πρόβλημα και προτείνει την προώθηση τεχνικά εφικτής λύσης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.