Ως το τέλος του 2010 η κυβέρνηση σκοπεύει να καταβάλει, τμηματικά, τα οφειλόμενα προς τους μετανάστες, από το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης και την κρατική αρωγή. Τα χρήματα αυτά οφείλει το ελληνικό δημόσιο πολύ πριν το 2004. Επίσης, υπάρχει θέληση να επεκταθεί ως το τέλος του έτους το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για μετανάστες, που έληξε πέρσι. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέματα που απασχολούν τους Πόντιους Παλιννοστούντες, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Η σύσκεψη έγινε στο Διοικητήριο, όπου στεγάζεται η Γ.Γ. Μακεδονίας – Θράκης. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΣ κ. Ανδρέας Τάκης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Στέφανος Ταμβάκης με συνεργάτες του, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ κ. Αβραάμ Αϊβαζίδης ως επικεφαλής μελών της Ομοσπονδίας, καθώς και ο εκπαιδευτικός και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Αβραμίδης.
Στην εισαγωγική της ομιλία η υφυπουργός, μίλησε για «συγκεκριμένες προτάσεις για τα θέματα ιθαγένειας, το στεγαστικό πρόβλημα, τα ζητήματα συνταξιοδότησης, ανεργίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού», τις οποίες υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε με το πρόγραμμά του, πριν τις εκλογές.
Η κ. Τζάκρη, αρχικά τα... άκουσε για τα καλά από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην επαφή τους με τα όργανα του ελληνικού κράτους τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στα Προξενεία (καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές εμπλοκές και αμφιλεγόμενες ερμηνείες του νόμου). Ζήτησαν, ακόμη, να συντομευθούν οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοεθνείς συζύγους, στεγαστική αποκατάσταση, κοινωνική αρωγή, ισότιμη μεταχείριση στην εκπαίδευση και απασχόληση.
Τα παράπονα έγιναν επιδοκιμασίες, όταν η κ. Τζάκρη ανακοίνωσε την εξόφληση των οφειλούμενων σε δόσεις και την επέκταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου ως το τέλος του χρόνου. Όταν, μάλιστα, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση ενοικίου να δίνεται επ' αόριστον και πρότεινε τη συγκρότηση ενός άτυπου συμβουλευτικού οργάνου πραγματογνωμόνων, που τυγχάνουν της γενικότερης αποδοχής εκ μέρους των παλιννοστούντων, με σκοπό την προώθηση των ομογενειακών ζητημάτων και την επίλυσή τους, έκαμψε κάθε... αντίσταση.
Ο πρόεδρος δε και ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΕ συγχάρηκαν την κα Τζάκρη για τη σημερινή πρωτοβουλία που ανέλαβε και τόνισαν ότι είναι η πρώτη φορά μέσα στα δώδεκα χρόνια της ύπαρξής του Συμβουλίου που τους δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλουν από τη πλευρά τους στη προώθηση των ζωτικών ζητημάτων της ομογένειας.
Πάντως... χαρά στην υπομονή τους. Επί 12 χρόνια, επί Σημίτη και Καραμανλή, ούτε... κιχ δεν είχαν βγάλει!