Ένα "πράσινο" σπίτι, που κρατά όση ενέργεια παράγει, ένα καταπράσινο λεωφορείο στρωμένο με... γκαζόν, φώτα που ανάβουν μόνα τους, συσκευές που μιλούν σε τυφλούς για να περπατούν άνετα και με ασφάλεια στο δρόμο, αυτοκίνητο που... θυμάται τις συνήθειες του οδηγού ένα σπίτι που λειτουργεί χάρη σε ένα κομπιούτερ, φώτα χωρίς καλώδια (φωτογραφία) κι άλλα πολλά, έρχονται στη Θεσσαλονίκη!
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη δίνουν αυτές τις μέρες διακεκριμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν διακριθεί διεθνώς ή έχουν πρωταγωνιστήσει στο χώρο τους με τις καινοτόμες ιδέες τους. Δίνουν το «παρών» στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης που γεννιέται με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ΑΕ.
«Θεσσαλονίκη, πόλη του μέλλοντος» είναι το μήνυμα που στοχεύει να περάσει η πρώτη διοργάνωση, παράλληλα με την ανάδειξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. «Επιδιώκουμε να προβάλουμε την επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία ως απάντηση στην κρίση», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, καλώντας τους Θεσσαλονικείς να επισκεφθούν την έκθεση καινοτομικών προϊόντων και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, από σήμερα έως και τις 16 Μαΐου. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, είναι το Φεστιβάλ Καινοτομίας να αποτελέσει θεσμό, ο οποίος θα στηρίζει την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης και θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο «χάρτη» των ευρωπαϊκών πόλεων που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Οι εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες: την ψηφιακή ανάπτυξη και την πράσινη ανάπτυξη - ενεργειακή οικονομία. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα στο Βασιλικό Θέατρο, με τη συμμετοχή του MIT και κορυφαίων προσκεκλημένων οι οποίοι θα παρουσιάσουν «διεθνείς πρακτικές και ελληνικές πρωτοπορίες στην ψηφιακή και πράσινη ανάπτυξη». Επιπλέον οι διοργανωτές θα βραβεύσουν πρωτοπόρους Έλληνες και ξένους καλεσμένους, οι οποίοι έχουν διακριθεί επιχειρηματικά και καινοτομικά τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, όπως η πρωτοπόρος στον χρηματοοικονομικό τομέα Έλενα Αμβροσιάδου, ο Γεώργιος Σακελλάρης της Ameresco, ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Νικόλαος Χρηστάκης και ο διευθυντής σχεδιασμού της Ferrari για τη Formula 1, Νίκος Τομπάζης. Για τα επιτεύγματά τους θα μιλήσουν, επίσης, ο Κάρλο Ράττι του ΜΙΤ Senseable City Lab από τις ΗΠΑ, ο Αντόνιο Καμάρα, πρωτοπόρος σε καινοτομίες νέων τεχνολογιών από την Πορτογαλία (σε Augmented Reality), ο Κάρλο Μπιόντο της GOOGLE, ο Ρομπ Γουόρεν της Science Gallery και ο Χόρχε Πέρεζ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Design της Βαρκελώνης.
Το Φεστιβάλ θα πλαισιώσουν, άλλες δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις, μία μεγάλη έκθεση που περιλαμβάνει και διαδραστικές εφαρμογές καθώς και πολλές πρωτοποριακές δράσεις.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι και θα προβάλει νέα προϊόντα (όπως η ηλιακή στάση λεωφορείου από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Design της Βαρκελώνης, εφαρμογές του ΜΙΤ, ιδιαίτερες κατασκευές από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Δανίας, καινοτομίες του ΑΠΘ, οικολογικά και ενεργειακά οικονομικά προϊόντα) που αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας, κάποια από τα οποία έχουν βραβευθεί από καταξιωμένους οργανισμούς στην Ευρώπη. Επίσης, στους χώρους του Λιμανιού, θα υπάρχει διαδραστικός χώρος (Idea Factory), όπου θα μπορούν οι επισκέπτες να πειραματιστούν. Παράλληλα, σε όλη την πόλη θα πραγματοποιηθούν πρωτότυπες ενέργειες όπως το Πράσινο Σπίτι, το Πράσινο Λεωφορείο και τα Innovation Café.

Τι θα δούμε; Ορίστε:
Idea Factory (Στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, 13 – 16 Μαΐου)
Ένας χώρος δράσης και δημιουργίας για όλες τις ηλικίες, εξοπλισμένος με υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας με απλές και έξυπνες εφαρμογές λογισμικού για να πειραματιστεί ή και να εξοικειωθεί μαζί τους ο καθένας.

Πράσινο Λεωφορείο – Green Bus Ένα καταπράσινο λεωφορείο, ντυμένο με αληθινό χλοοτάπητα θα σταθμεύει σε διάφορα σημεία της πόλης, προβάλλοντας μηνύματα οικολογικού χαρακτήρα.

Πράσινο Σπίτι - Green House (Στο Mediterranean Cosmos, 12 – 16 Μαΐου)
Ένα «πράσινο» σπίτι προωθεί και ενημερώνει για την αξία της πράσινης ανάπτυξης, της εξοικονόμηση ενέργειας, των οικολογικών υλικών και της οικολογικής διαβίωσης
Το πράσινο σπίτι αναδεικνύει :
-Ηλιακή ενέργεια
-Green walls & roofs
-Ανακυκλώσιμα υλικά για έπιπλα
-Αυτοματισμούς εξοικονόμησης ενέργειας
-Καινοτόμους τρόπους κατασκευής
Προβολή στο Augmented Reality της YDREAMS από την Πορτογαλία και εταιρειών καινοτομίας της Πορτογαλίας. Η διάθεση του χώρου είναι μια προσφορά της εταιρείας Sonnae Sierra.

Innovation Cafes (Διάρκεια 10-16 Μαϊου )
Ένα δίκτυο café,σε διάφορα σημεία της πόλης, προβάλλει την καινοτομία ως καθημερινή πρακτική. Σε όλα τα Innovation Cafe θα προβάλλονται σε οθόνες έξυπνες ιδέες, καινοτόμα προϊόντα και πρωτοπόροι άνθρωποι. Θα είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα café, καθώς θα διαθέτουν ειδική σήμανση.

Καινοτομικά προϊόντα
-INFORMATIVE SOLAR BUS STOP
Στάση η λεωφορείου που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Κοπεγχάγης 2009 για την κλιματική αλλαγή. Εταιρεία: IED (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Design Βαρκελώνης) και Capmar SL.

-HOLOSONICS AUDIO SPOTLIGHT
Ηχοσύστημα που δημιουργεί μια συγκεκριμένη ροή ήχου, η οποία ελέγχεται με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να ελεγχθεί και ο φωτισμός. Φορέας: MIT Sensable City Laboratory (www.holosonics.com)

-ΕΥΕ STOP
Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Φλωρεντίας, με σκοπό να εμπλουτίσει την πόλη με διαδραστικές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, πληροφόρηση για την πόλη και ψυχαγωγία Φορέας: ΜΙΤ (www.sensable.mit.edu)

-AIDA (Affective Intelligent Driving Agent) Σύστημα πλοήγησης για αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει πολλές πληροφορίες για την πόλη και τα δρώμενα και «γνωρίζει» τις συνήθειες του οδηγού. Φορέας: ΜΙΤ σε συνεργασία με τη Volkswagen (www.sensable.mit.edu/aida)

-DANISH ARCHITECTURAL CENTRE
Danzer Light. Ιδιαίτερη κατασκευή που βασίζεται σε 180 πυραμιδοειδή στοιχεία σε 4 βάσεις, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο που προσφέρουν φωτισμό στο χώρο χωρίς την ύπαρξη καλωδίων (www.3xn.com)

-ΑΠΘ- Smart Eyes Project Epitome Μια εφαρμογή υποστήριξης των τυφλών, παρέχοντας οδηγίες μέσω φωνητικών μηνυμάτων. Βραβευμένο στα Global Telecoms Business Innovation Awards 2008