Δημοσιογραφικά μαθήματα παρέδωσε, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Κάλεσε τους διευθυντές ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να μην αναπαράγουν ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, γιατί έτσι δεν μεταδίδουν, όπως είπε, τα σωστά μηνύματα! Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναχώρησε, περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι, για την πατρίδα του.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Είπε ότι θα μελετήσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων, ενώ ζήτησε εκ νέου να μην πετούν οπλισμένα τα ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο.
Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις διευθυντών ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περί των υπερπτήσεων, ο κ. Ερντογάν απάντησε προτρέποντας τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισι χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας», ρώτησε;
Δήλωσε πως Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά λειτουργούν μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις. Επιπλέον, επανέλαβε ότι «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά» και τόνισε πως «αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισι χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς», είπε.
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ειλικρίνεια ως προς το θέμα των εξοπλισμών.
Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;» διερωτήθηκε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη στάση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, Ελλάδα και Τουρκία, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουν τη διαδικασία.
Σε ερώτηση, δε, σχετική με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε με ερώτηση: «Γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;». Προσέθεσε πως τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό. «Αν οι ηγέτες συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε δεν μας χρειάζονται», σημείωσε.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετική με τους Κούρδους, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα «ανοίγματα εκδημοκρατισμού», που προώθησε η κυβέρνησή του, παρατηρώντας ότι το κόμμα του έχει 60 Κούρδους βουλευτές και άρα δεν δέχεται ότι οι Κούρδοι «εκπροσωπούνται» από το κόμμα, που βρίσκεται στην Εθνοσυνέλευση, και το οποίο διαθέτει 20 βουλευτές.