Το "Μικρό Τσίρκο" στη Θέρμη, σας προτείνουμε για σήμερα. Υπάρχουν και οι Pallyria, στο Block 33. Οι Pallirya έγιναν γνωστοί με τη διασκευή του Ικαριώτικου και από τότε τους βλέπουμε συχνά σε διάφορα φεστιβάλ. Το ύφος τους συνδυάζει την αρχαία ελληνική μουσική με τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική Κι αν δε σας αρέσουν αυτά, διαλέξτε:
Βιβλία:
* Το βιβλίο της Ελίζαμπεθ (Ταντ) Λάνσντεηλ «Η μεταμόρφωσή μου: ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα» θα παρουσιαστεί στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν ο δόκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελος Χεκίμογλου, η έφορος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Άννυ Λεβή, η ηθοποιός Ελένη Δημοπούλου και η συγγραφέας.

* Στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αριστοτέλους, η Ευσταθία Ματζαρίδου παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Ένας κόμπος όλα».

Θέατρο:
* Συνεχίζονται οι «Θεατρικές συναντήσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς. Στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» παρουσιάζεται η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα». Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου. Η διασκευή-σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Αναστασάκη.

«Ανοίγει» σήμερα η συνάντηση 25η Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων που απευθύνεται σε παιδικούς θιάσους που λειτουργούν μέσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το Δημοτικό σχολείο Τριαδίου θα παρουσιάσει στις 20.00 το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα». Οι παραστάσεις δίνονται στο δημοτικό θέατρο της Θέρμης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Le Cirque Petit σημαίνει «το μικρό τσίρκο» στα γαλλικά. Η ομάδα αυτοσχεδιασμού και performance εξετάζει το ενδεχόμενο της συνάντησης δυο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων και το αναπάντεχο αποτέλεσμα αυτής της κατά τ’ άλλα απροσδόκητης «Συνάντησης» στις 9 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Εικαστικά:
* Art Way…ένα ταξίδι πολιτισμού λαμβάνει χώρα στο Μύλο Θεσσαλονίκης. 51 δημιουργοί παρουσιάζουν μέχρι τις 30 Μαίου στον πολυχώρο έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

* Έργα ζωγραφικής του Ντίνου Παπασπύρου φιλοξενούνται από σήμερα και μέχρι τις 5 Ιουνίου στο Δίπολο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 7 μ.μ.

Μουσική:
* Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μάιος Μουσικής Μέθεξης» στις 16:00 στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιείται διαγωνισμός ερμηνείας έργων μουσικής δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα για σύνολα φοιτητών ευρωπαϊκής μουσικής.

-Στις 18:00 στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιείται σεμινάριο με θέμα: «Ψυχολογική ενδυνάμωση των μουσικών» με εισηγήτρια την κ. Διονυσία - Νιόβη Κλαυδιανού.

*PALYRRIA, στην μουσική ονομάζεται το συγκρότημα που σαν φυσικό φαινόμενο έχει τον συνδυασμό «ethnic» στοιχείων με την ηλεκτρονική μουσική. Εμφανίζονται στις εννέα το βράδυ στον πολυχώρο πολιτισμού BLOCK33.

* Ο Γιάννης Μήτσης και ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου εμφανίζονται τις Πέμπτες του Μαίου στο Καφωδείο Ελληνικό για να γεμίσουν τις βραδιές με ένταση και μελωδικότητα, ροκ και μπαλάντες

* Στις 11:00 το πρωί το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα τιμήσει δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αναγορεύοντάς τους σε επίτιμους διδάκτορες: τον συνθέτη και βιολονίστα Ντίνο Κωνσταντινίδη και τον πιανίστα, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Χατζηνίκο, σε μια τελετή που θα γίνει στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Υπενθύμιση:
* Η προγραμματισμένη για σήμερα ημερίδα σχετική με τη δραστηριότητα της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα αναβάλλεται σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη περίοδο εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου (2010-2011), καταλήγει η ανακοίνωση.


Αναβολή εκδήλωσης:
* Αναβλήθηκε το ρεσιτάλ πιάνου του Στέφανου Ντιναπόγια που ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη 19 Μαΐου, λόγω ασθένειας του πιανίστα. Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 21:00, στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, στο πλαίσιο «Μουσική άνοιξη 2010. Δεξιοτέχνες πιανίστες». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.