Νομπελίστας "βλέπει" το τέλος του ευρώ

"Αν τα θεσμικά προβλήματα της Ευρωζώνης δεν λυθούν τότε το ευρώ ίσως ζεί τις τελευταίες του μέρες". Αυτό υποστηρίζει ο νομπελίστας της Οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτς. Αναλυτές θεωρούν ότι η Ισπανία θα είναι πιθανόν η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που μπορεί να γνωρίσει τις ίδιες δυσκολίες με την Ελλάδα.
"Όταν δούμε πόσο δύσκολο υπήρξε για την Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή θέση για να βοηθήσει μία από τις μικρότερες χώρες, θα αντιληφθούμε πως, αν μια χώρα λίγο μεγαλύτερη έχει δυσκολίες, είναι πιθανό η Ευρώπη να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο" να συμφωνήσει, δήλωσε ο νομπελίστας.
Όπως είπε, πιστεύει ότι "η ελπίδα πως (αυτή η βοήθεια) θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις είναι πιθανόν αβάσιμη: μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο χρόνο, όμως μακροπρόθεσμα, όσο τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα παραμένουν, οι κερδοσκόποι θα γνωρίζουν ότι παραμένουν και, στο βαθμό που οι αδυναμίες της Ευρώπης θα επιδεινώνονται, πιστεύω πως θα χαίρονται".
Καθώς τον ρωτούσαν αν αυτό σημαίνει το τέλος του ευρώ, ο Στίγκλιτς απάντησε: "Είναι ίσως το τέλος του ευρώ". Αν η Ευρώπη "δεν διευθετήσει τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της, το μέλλον του ευρώ θα είναι ίσως πολύ σύντομο", κατέληξε.

Σχόλια