Αντίθετοι στην προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι Οικολόγοι Πράσινοι, θεωρούν ότι τα μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα βαρύ τίμημα, με άδικη κατανομή και αμφίβολο αντίκρισμα. Η οργή των πολιτών για το πολιτικό σύστημα είναι εύλογη, η κοινωνία χρειάζεται όμως πολιτική διέξοδο με εναλλακτικές λύσεις: Διαφορετικά θα βρεθεί σε συμπληγάδες ατελείωτων θυσιών χωρίς προοπτική, εκτεταμένης διάχυτης βίας όπως αυτή που τόσο οδυνηρά ζήσαμε με τις τρεις ζωές που χάθηκαν, και πιθανών περιορισμών στις δημοκρατικές ελευθερίες ως απάντηση στο αίτημα για ασφάλεια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ρίχνουν το βάρος τους στη χάραξη «κόκκινων γραμμών» για την κοινωνία και το περιβάλλον, τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή, το σχεδιασμό ευρωπαϊκών εγγυήσεων δανεισμού που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο το σημερινό μηχανισμό του Δ.Ν.Τ., την επείγουσα προώθηση εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μέσα από συλλογικά αγαθά, την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως δίκτυ ασφαλείας για τους πληττόμενους από την κρίση.
Τις θέσεις αυτές παρουσίασαν, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και οι Γιάννης Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Φουτάκης εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας.
«Η εκλογή ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων έχει φέρει το διεθνές πράσινο κίνημα σε πολύ πιο άμεση επαφή με την ελληνική οπτική, επαφή που ήδη δίνει καρπούς», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι πρώτοι ανέδειξαν την ελληνική κρίση ως μέρος μιας συνολικότερης κρίσης της ευρωζώνης, έδωσαν μάχες για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ζητούν ευθύνες για τις κοντόφθαλμες εθνοκεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων.
Η ευρωπαϊκή διάσταση έχει ρόλο – κλειδί για τη διέξοδο από την κρίση. Αγωνιζόμαστε για κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κατευθύνσεις αλληλεγγύης, βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής, και είναι σημαντικό ότι η φετινή έκθεση για το ευρώ, με πράσινο εισηγητή και καθολική σχεδόν υποστήριξη στο ευρωκοινοβούλιο, καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση: αν αυτές είχαν υιοθετηθεί, η Ελλάδα δε θα είχε αναγκαστεί να λάβει τα τελευταία μέτρα.
Πρακτικά, το έλλειμμα αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και η μη αξιοποίηση των προτάσεων του ευρωκοινοβουλίου από την ελληνική κυβέρνηση, μας καταδικάζουν σε ένα τίμημα πολλαπλάσιο από το απαραίτητο. Επιδίωξή μας είναι να αντικατασταθεί το συντομότερο ο σημερινός Μηχανισμός Στήριξης του Δ.Ν.Τ. από ένα σύστημα ευρωπαϊκών εγγυήσεων για το δανεισμό της χώρας».
«Η κρίση είναι ταυτόχρονα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Πολύ πριν χάσουμε την αγοραστική μας δύναμη, είχαμε θυσιάσει τα συλλογικά αγαθά που στηρίζουν ποιότητα ζωής για όλους, όπως και τις αξίες εμπιστοσύνης και συνεργασίας που μας θα μας επέτρεπαν να οικοδομούμε κοινωνικές πρωτοβουλίες ανεξάρτητες από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν ταυτόχρονες απαντήσεις για όλες τις διαστάσεις της κρίσης, καθώς στις καινούργιες συνθήκες η υποβάθμιση των συλλογικών αγαθών μας κάνει δυό φορές φτωχούς. Ένα παράδειγμα είναι οι εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ΙΧ, ως αντίδοτο στο αυξημένο κόστος της χρήσης του.
Χρειαζόμαστε επίσης ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα με αιχμές τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την ποιότητα ζωής των πολιτών, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Απαραίτητο είναι, τέλος, ένα οριστικό διαζύγιο με λογικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, όπως η «διπλωματία των εξοπλισμών», τα φαραωνικά έργα τύπου Αχελώου, ή η αυταπάτη ότι ένας πολυδάπανος μηχανισμός καταστολής μπορεί να μας σώσει από το πρόβλημα των ναρκωτικών».
"Η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, εκτός από τα εξοντωτικά και άδικα μέτρα που επιβάλλει είναι ταυτόχρονα και αδιέξοδη καθώς οδηγεί τη χώρα σε βαθιά και μακροχρόνια ύφεση, και δεν διασφαλίζει ούτε την βιώσιμη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Δημήτρης Φουτάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. « Ίσως δεν είναι αργά, τώρα που συνειδητοποιείται ευρύτερα ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα του ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση με έκδοση ευρωομολόγων από την ΕΚΤ ή άλλα ισοδύναμα μέτρα που να "απορροφήσουν" μέρος τουλάχιστον του χρέους της ευρωζώνης, επιτρέποντας ταυτόχρονα την προώθηση επενδύσεων για μια Πράσινη Στροφή στην Οικονομία για έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.»