Στις προτάσεις του για τη βελτίωση του σχεδίου αναγκαστικών συνενώσεων των Δήμων, που περιλαμβάνονται στον «Καλλικράτη» κατέληξε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Θεσσαλονίκης, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του. Η ΤΕΔΚ, με ανακοίνωσή της, λέει όχι στην «κοπτοραπτική του Καλλικράτη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, η απόφαση ελήφθη με βάση απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, όπως το πληθυσμιακό και οι μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία ενώ είχε θέσει εξ’ αρχής το Υπουργείο Εσωτερικών στη συνέχεια δεν τα εφάρμοσε στο χωροταξικό.
«Η ΤΕΔΚ επιμένει στην εφαρμογή της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στον Α’ Βαθμό, την οποία δυστυχώς η κυβέρνηση μεταφέρει στο Β’ βαθμό, μακριά από κάθε λογική κομματικής κοπτοραπτικής», τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Κάλεσε τα μέλη του Σώματος να εγκρίνουν την απόφαση του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.
Για την Α’ Θεσσαλονίκης η ΤΕΔΚ προτείνει τη δημιουργία των εξής δήμων: Καλαμαριάς, Νεάπολης, Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου, Ελ. Κορδελιού και Μενεμένης σε ένα δήμο, Συκεών και Αγίου Παύλου, επίσης σε ένα δήμο. Σε εκκρεμότητα αφήνονται οι συνενώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Τριανδρία και αυτές της Ευκαρπίας, Πεύκων και Πολίχνης. Οι δήμοι που παραμένουν αυτόνομοι πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών (των 25.000 κατοίκων).
Για τη Β’ Θεσσαλονίκης η ΤΕΔΚ υιοθετεί την πρόταση του Ινστιτούτου, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και προβλέπει τους εξής δήμους: Πανοράματος, Πυλαίας, Χορτιάτη, Εχεδώρου, Επανομής και Θερμαϊκού σε ένα δήμο, Μηχανιώνας, τη συνένωση Θέρμης -Μίκρας- Βασιλικών, τη συνένωση Καλλοινδίων- Κορώνειας- Απολλωνίας, και τη συνένωση Αγίου Γεωργίου- Ρεντίνας- Μαδύτου. Οι υπόλοιποι δήμοι της Περιφέρειας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ωστόσο το ΔΣ της ΤΕΔΚ τίθεται υπέρ της δημιουργίας ενός ορεινού δήμου στην επαρχία Λαγκαδά, και εκτιμά ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ίδιας επαρχίας επιβάλουν την ίδρυση συνολικά τεσσάρων δήμων.
Επίσης με τρία ομόφωνα ψηφίσματά του το ΔΣ της ΤΕΔΚ εκφράζει: την οδύνη του για τα θλιβερά επεισόδια της Αθήνας και ζητά την σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενάντια στις απολύσεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού.