Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2010, έγιναν οκτώ οι εταιρίες της Θεσσαλονίκης που κήρυξαν πτώχευση, τη στιγμή που πέρσι, όλο το χρόνο, είχαν κηρύξει πτώχευση δέκα επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα που βάζουν λουκέτο με παύση εργασιών, χωρίς, όμως, να κηρύττουν πτώχευση, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν να πληρώσουν για την απαιτούμενη διαδικασία, όλο και γίνονται περισσότερες.
Αυτά προκύπτουν με μια ματιά στο Βιβλίο Πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η τάση για προσφυγή στον πτωχευτικό κώδικα του άρθρου 99 είναι αυξητική, καθώς δείχνει να αποτελεί λύση για τις επιχειρήσεις που είναι βουτηγμένες στα χρέη.
Σύμφωνα με τα στοιχεί της ΕΣΕΕ η αγορά της Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην 4η θέση όσον αφορά τα λουκέτα επιχειρήσεων σε νομούς της Ελλάδας.
Αυξάνει και ο αριθμός των ανέργων κι έχει φθάσει το 13% στο σύνολο και το 26% στου νέους ανέργους. Και στο ποσοστό αυτό δεν υπολογίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα μείνουν άνεργοι τους επόμενους μήνες, με τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Σχετικό (και απαισιόδοξο) είναι το ρεπορτάζ του capital.gr, το οποίο μπορείς να διαβάσεις με κλικ εδώ.