18 Μαίου σήμερα και τα μουσεία γιορτάζουν, καθώς η σημερινή ημέρα έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Η είσοδος είναι ελεύθερη και πολλές οι εκδηλώσεις που έχουν αρχίσει ήδη από χτες -Νύχτα των Μουσείων- με ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες. Πολλές από αυτές θα συνεχιστούν έως τις 26 Μαΐου.

Στη Θεσσαλονίκη, ιδιαιτερότητα αποτελεί η συνεργασία των πέντε μουσείων. Έτσι, στο Αρχαιολογικό, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Μακεδονικό, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα θα πραγματοποιούνται κοινές δράσεις. Μία από αυτές τιτλοφορείται «5 ματιές στην ανθρώπινη μορφή». Σε αυτό το πλαίσιο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με σημείο αναφοράς τον επιτύμβιο βωμό του ηθοποιού Ουαρινίου Αρέσκοντος θα υλοποιείται έως τις 23 Μαΐου εκπαιδευτική δραστηριότητα, με τίτλο «Αυτός που αρέσει σε όλους».

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, «Με αφορμή μια τοιχογραφία», θα υλοποιηθεί εκπαιδευτική δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες. Στη 1 μ.μ., στο καφέ-εστιατόριο «Β» του μουσείου, θα παρουσιαστούν οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι Εκείνος» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Εν συνεχεία, αρχαιολόγοι του μουσείου θα ξεναγούν τους ενδιαφερόμενους στη μόνιμη έκθεση.

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των πέντε μουσείων, πραγματοποιείται έως τις 23 Μαΐου εκπαιδευτική δραστηριότητα σχετική με το έργο της Λιουμπόβ Ποπόβα «Γυναίκα που ταξιδεύει». Σήμερα θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση «Το δόκανο των δικαστών».

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο εορτασμός περιλαμβάνει την ξενάγηση στις περιοδικές εκθέσεις «Ψηφιακή υλικότητα στην αρχιτεκτονική», «Time Within Us» (εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ. από την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, στο πλαίσιο της «Φωτομπιενάλε» του Μουσείου Φωτογραφίας), «Δομές 2010» και στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, την παράσταση του ΚΘΒΕ «Εκείνος κι Εκείνος» (8.45 μ.μ.) και τη θεατρική παράσταση «Κυρία Μαργαρίτα» (9.30 μ.μ.), ενώ το έργο του Γιάννη Γαΐτη "Αυτοκινητόδρομος" (1979) δίνει την αφορμή για την εκπαιδευτική δράση "Σύγχρονοι Ρυθμοί".

Στο Τελλόγλειο θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ωριαίες επισκέψεις στις εκθέσεις «Φατούρος», «Δημήτρης Α. Φατούρος, Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962-64 και 1973, Θεσσαλονίκη, Επιλογές Εσωτερικής Επίπλωσης», καθώς και στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) «Η στέψη της Παναγίας». Στις 6.45 μ.μ., στο καφέ «Art02» του Τελλογλείου, θα βρεθούν «Εκείνος κι Εκείνος» του ΚΘΒΕ. Στις 7.30 μ.μ. «Μια τυχαία συνάντηση…» θα λάβει χώρα ως θεατρικό δρώμενο. Ακολουθεί, στις 9 μ.μ., στον προαύλιο χώρο, συναυλία των Your Hand In Mine, ενώ η εκπαιδευτική δράση, στο πλαίσιο της κίνησης των «5 Μουσείων», συνδέεται με το έργο του Ελ Γκρέκο «Η στέψη της Παναγίας».
Στα υπόλοιπα μουσεία

Ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ θα μείνουν στο λιμάνι το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Κινηματογράφου, ενώ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης στις 9 μ.μ. η ομάδα «6daEXIt» θα παρουσιάσει αυτοσχεδιαστική περφόρμανς μεικτών μέσων, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας. Οι εκδηλώσεις του Λαογραφικού θα συνεχιστούν και αύριο, στις 7 μ.μ., με παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια και στις 8 μ.μ. με το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στο Κέντρο Διάδοσης των Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νoesis οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν μέχρι τις 8 το απόγευμα τα τρία μόνιμα εκθετήρια του μουσείου: το Τεχνοπάρκο, την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και την Τεχνολογία Μεταφορών.

«Η τεχνολογία ως πρωταρχικός συντελεστής εξόδου από την κρίση» είναι το θέμα της ομιλίας του Επίτιμου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά,. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στο αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων του Κέντρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.