Αυτό που, κάποτε, ήταν αλήθεια και γίνονταν προσπάθειες για οικονομική εκμετάλλευση (το 1981 από την τότε κυβέρνηση Ράλλη, με... σπρώξιμο από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή), αυτό που έγινε κουβέντα των... γραφικών, τώρα έγινε αντικείμενο ημερίδας. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες μιλούν για την "ορθολογική εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού πλούτου-από ορυκτά και μεταλλεύματα, μέχρι πετρέλαιο και γεωθερμικά πεδία- που διαθέτει η βόρεια Ελλάδα"!
Την ημερίδα με θέμα «Ο ορυκτός Πλούτος της Βορείου Ελλάδος», διοργάνωσαν σήμερα, Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η οικονομική εφημερίδα Εξπρές. Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.
Ο οικονομολόγος - γεωλόγος και Γενικός Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης, υποστήριξε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης, με βάση τα αποθέματα και το μεταλλικό περιεχόμενο σε χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο. Όπως είπε, η αξία των μεταλλευμάτων εκτιμάται στα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ - με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων (αφορά τα βεβαιωμένα αποθέματα νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη) - ωστόσο, ένα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά.
«Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος, είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος», πρόσθεσε.
Για πολύ χαμηλό ποσοστό αξιοποίησης των μεταλλικών ορυκτών μίλησε και ο γενικός διεθυντής του ΙΓΜΕ, Κ. Παπαβασιλείου. Όπως πρόσθεσε, «η μη αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων χρυσού στην Β.Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολή συγκυρία είναι ένα θλιβερό γεγονός. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες που εξασφαλίζουν μια βιώσιμη αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών με όρους προστασίας του περιβάλλοντος».
Για "πράσινη ανάπτυξη" ταυτόχρονα με τη μεταλλεία, μίλησε ο καθηγητής Κοιτασματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σκαρπέλης. Είπε ότι οι παλαιές εκμεταλλεύσεις δεν ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Θύμισε πως στη δεκαετία του 50 η μεταλλευτική βιομηχανία ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πρόσθεσε:
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εξοστρακίσει μία δραστηριότητα η οποία ιστορικά στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την εξέλιξη της κοινωνίας τηρώντας τις δεσμεύσεις της για προστασία του περιβάλλοντος».
Στα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας αναφέρθηκε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Απόστολος Αρβανίτης. Όπως είπε, τέτοιου είδους πεδία εντοπίζονται ανατολικά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στις λεκάνες Μυγδονίας, Στρυμόνα, Στρυμονικού Κόλπου, Δέλτα του Νέστου, Ξάνθης -Κομοτηνής, και Αλεξανδρούπολης -δέλτα Έβρου, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Σαμοθράκη, όπου τρεις γεωτρήσεις βάθους 40-120 m, που ανορύχθηκαν στο χώρο των θερμών πηγών, παράγουν μεγάλες ποσότητες ρευστών με τη θερμοκρασία των νερών να φτάνει μέχρι και τους 99 βαθμούς Κελσίου.
Κι όμως, όπως πρόσθεσε, η αξιοποίηση των πεδίων αυτών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (θερμαίνονται κάποια θερμοκήπια σε Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Λαγκαδά, Ν.Απολλωνία, Ν. Εράσμιο, θερμαίνεται το έδαφος για καλλιέργεια σπαραγγιών σε Νυμφόπετρα και Μυρωδάτο, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών Τραϊανούπολης και Ν. Απολλωνίας, ένα Γυμνάσιο στις Θέρμες Ξάνθης, ξηραίνονται αγροτικά προϊόντα, χρησιμοποιουνται στην αντιπαγετική προστασία λιμνοδεξαμενών στο Πόρτο Λάγος και στο Νέο Εράσμιο της Ξάνθης, στην καλλιέργεια Spirulina στα Θερμά της Νιγρίτας και στη λουτροθεραπεία και τον ιαματικό τουρισμό σε Αριδαία, Λαγκαδά, Ν. Απολλωνία, Άγκιστρο, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Ελευθερές, Τραϊανούπολη, Σαμοθράκη, Κασσάνδρα κ.ά.).
Αιτία είναι ότι τα γεωθερμικά πεδία αντιμετωπίζονται από το νόμο μέσω του Μεταλλευτικού Κώδικα και όχι Ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.