Ευκαιρία, για να προτείνουν άλλο ενεργειακό μοντέλο, έδωσε στους Οικολόγους Πράσινους, η οικολογική καταστροφή στο Μεξικό. Αναρωτιούνται ποιος θα ήθελε, πραγματικά, να δει παρόμοιο ατύχημα με αυτό του Μεξικού στο Αιγαίο, στην περίπτωση που λυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θυμίζουν ότι στον Κόλπο του Μεξικού έχουμε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς δεκάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα, τέσσερις Πολιτείες τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τουλάχιστον 12,5 δις δολάρια έφθασαν τα άμεσα κόστη. "Αυτή είναι η κληρονομιά του ατυχήματος στην πλατφόρμα εξόρυξης της ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού που αντλούσε πετρέλαιο από βάθος 6 χιλιομέτρων", τονίζουν.
Επισημαίνουν, ακόμη, ότι η καταστροφή αυτή στην πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου έρχεται μάλιστα λίγες βδομάδες μετά την παραχώρηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ νέων δικαιωμάτων για εξόρυξη πετρελαίου έξω από τις ακτές του Ατλαντικού και της Αλάσκα, παραχώρηση για την οποία ασκούσε έντονες πιέσεις η ίδια η ΒΡ.
"Η σκέψη όλων μας τώρα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της καταστροφής. Όμως αυτό που δεν πρέπει να ξεχαστεί είναι το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα που έχει η ακόρεστη δίψα των οικονομιών μας για όλο και περισσότερο πετρέλαιο, από ολοένα και πιο δυσπρόσιτες περιοχές.
Με τη χώρα μας να έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, μήπως δεν είναι τελικά η οικονομικότερη επιλογή η συνέχιση της εμμονής μας στο ενεργειακό μοντέλο βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα που ακολουθούμε τις τελευταίες δεκαετίες", ρωτούν οι Οικολόγοι Πράσινοι;
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, "η ελληνοτουρκική διαμάχη εμποδίζει προς το παρόν τις υποθαλάσσιες έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, ενώ τα τάνκερ άνω των 150.000 τόνων αποφεύγουν αναγκαστικά το Αιγαίο, καθώς δε μπορούν να περάσουν τα Δαρδανέλια. Αν όμως οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και προχωρήσει ο Αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, τα δεδομένα αυτά θα αλλάξουν", υπογραμμίζουν.