Την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στη Γ.Γ. Μακεδονίας – Θράκης πολυμελής αντιπροσωπεία της Παγκινεζικής Ένωσης Δημοσιογράφων, με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιούν στη χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της από δωδεκαετίας φιλοξενίας επ’ αμοιβαιότητι Κινέζων δημοσιογράφων στην Ελλάδα, που καθιέρωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.
Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έχει δώσει την ευκαιρία για σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών και προβολή των ελληνικών θεμάτων από τα κινεζικά ΜΜΕ. Την εφετινή φιλοξενία της εν λόγω αντιπροσωπείας, που είθισται να λαμβάνει χώρα το Μάιο ή τον Ιούνιο για διάστημα δέκα ημερών στην Ελλάδα, η Γ.Γ. Επικοινωνίας, την πραγματοποιεί και φέτος, για 13η συνεχόμενη χρονιά.
Μετά το καλωσόρισμα, από την υφυπουργό, η κινεζική αντιπροσωπεία, δια της αρχηγού της αποστολής εξεδήλωσε την αλληλεγγύη του κινεζικού λαού για τις δυσκολίες που διέρχεται η ελληνική οικονομία και εξέφρασε την κατανόηση της διότι, όπως είπε, ο κινεζικός λαός και στο απώτερο παρελθόν και πρόσφατα έχει περάσει αντίστοιχες δυσκολίες. Έντονο μάλιστα υπήρξε το ενδιαφέρον της αντιπροσωπείας για τα μέτρα, τα οποία αναγκάστηκε να λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση.
"Τα μέτρα αυτά ήταν απολύτως αναγκαία για να αποσοβήσουμε την χρεοκοπία της χώρας μας και να μπορέσουμε σύντομα, υιοθετώντας αναπτυξιακές πολιτικές να την ξαναβάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου", ισχυρίστηκε η κ. Τζάκρη απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.
Η αντιπροσωπεία έδειξε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοικητική μεταρρύθμιση που δρομολογείται στη χώρα μας. Η υφυπουργός δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για το δραστικό περιορισμό των Δήμων από 1034 σε 325, για την τεράστια εξοικονόμηση δαπανών της τάξεως του 1,8 δις Ευρώ, σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή, καθώς και για την αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος, που υλοποιεί στην πράξη την περιφερειακή ανάπτυξη.
Όσον αφορά τον πολιτισμό, η κα Τζάκρη τόνισε ότι ο ελληνικός μαζί με τον κινεζικό είναι από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Η Θεσσαλονίκη, τόνισε, αλλά και ολόκληρη η Μακεδονία και η Θράκη, με τα Μουσεία της περιοχής, ιδίως της Πέλλας, της Βεργίνας και του Δίου και τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καταμαρτυρούν τη συνέχεια του αρχαίου μας πολιτισμού. Επίσης, επισήμανε ότι, τα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης την αναδεικνύουν σε «βυζαντινή πόλη», ενώ τόνισε ιδιαίτερα τον πολυσύνθετο τομέα των καλλιτεχνικών συμπράξεων και συνεργασιών, όπου πρωτοστατούν τo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικής Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φωτογραφίας κ.λ.π, τα οποία και πρότεινε στα μέλη της αντιπροσωπείας να επισκεφτούν.
Τους προέτρεψε δε, με την ευκαιρία της εδώ παραμονής τους και προκειμένου να σχηματίσουν μία συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων της περιοχής να συζητήσουν και με τους παραγωγικούς, εξαγωγικούς και τουριστικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.