Μία από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις σε άτομα ηλικίας 20 - 30 ετών είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), η οποία φαίνεται πως "προτιμά" τις γυναίκες, καθώς προσβάλλει τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με αυτό των ανδρών. Έως και το 60% των ατόμων που διαγνώστηκαν με ΣΚΠ θα υποφέρουν από μακροχρόνια αναπηρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτία και θεραπεία.
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, που διεξήχθη σε 125 χώρες, το κόστος εφ΄ όρου ζωής για τον ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο υπολογίζεται στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια ανά ασθενή. Η έρευνα κατέδειξε ακόμη πως περίπου οι μισοί εξ αυτών που παραιτήθηκαν από την εργασία τους λόγω της ασθένειας, το έπραξαν εντός τριών ετών μετά τη διάγνωση της ασθένειάς τους.
Τα παραπάνω δεδομένα ανακοινώνονται, στο πλαίσιο της πρώτης ανάλογης έρευνας που διενεργήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα και δημοσιοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ, που είναι η 26η Μαϊου 2010.
Στην έκθεση, με τίτλο «Παγκόσμιος Οικονομικός Αντίκτυπος της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας», επισημαίνεται ότι η απώλεια θέσεων εργασίας ή η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι οι σημαντικότερες αιτίες για τη διαμόρφωση του οικονομικού αντίκτυπου της ΣΚΠ στα δυσθεώρητα επίπεδα του 1,2 εκατ. δολαρίων ανά ασθενή.