Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των οικονομιών που απειλούνται από τα υψηλά επιτόκια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει έως και 750 δισ. ευρώ, συμφώνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 10 Μαΐου 2010, οι 27 υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες επί 14 ώρες. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα παρεμβαίνει στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.Το ευρώ ενισχύεται έτσι κατά 1,6% και επανέρχεται στα επίπεδα των 1,30 ενώ ράλι αναμένεται στα χρηματιστήρια.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα οπλιστεί με 60 δισ. ευρώ δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 440 δισ. ευρώ δανείων από τα κράτη μέλη της ΟΝΕ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει με έως και 250 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια των δανείων θα είναι ανάλογα με αυτά που εφαρμοσθήκαν στην ελληνική περίπτωση.
Ανακοινώθηκε επίσης σχέδιο ενεργοποίησης μηχανισμών συναλλαγματικής ανταλλαγής (swap), η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να προμηθευτεί ευκολότερα δολάρια.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν υπό τις πληροφορίες για μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση στο ευρώ αυτή την εβδομάδα. ΕΕ και ΗΠΑ ήρθαν επίσης σε συνεννόηση. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.