Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες στον Κόλπο του Μεξικού η πιο μεγάλη και πιο αμφίβολη επιχείρηση αντιμετώπισης πετρελαϊκής ρύπανσης στην Ιστορία. Όπως υπογραμμίζει, σε πρωτοσέλιδο θέμα του, το «Βήμα», «η ΒΡ έστειλε στα ανοιχτά των ακτών της Λουιζιάνα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν το τεράστιο «καπάκι» με το οποίο θα επιχειρήσει να σκεπάσει τα δύο πηγάδια από τα οποία διαρρέουν ανεξέλεγκτα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στον βυθό της θάλασσας, μετά τη βύθιση της πλατφόρμας εξόρυξης της εταιρείας.
Το πλοίο «Deepwater Εnterprise» πραγματοποίησε την καταβύθιση του γιγάντιου υδατοστεγούς θόλου, συνολικού βάρους 125 τόνων, πάνω στο μεγαλύτερο από τα σημεία διαρροής του πετρελαίου. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η τοποθέτηση μιας τόσο μεγάλης συσκευής από μπετόν και ατσάλι σε ένα τόσο μεγάλο βάθος.
Οι μηχανικοί που επιβλέπουν την τοποθέτηση ελπίζουν ότι το ιδιότυπο αυτό «καπάκι» θα αντέξει στις πιέσεις του νερού σε βάθος 1.500 μέτρων και ότι θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται, συγκεντρώνοντας το διαρρέον πετρέλαιο και διοχετεύοντάς το στην επιφάνεια με ειδικούς αγωγούς. Το «καπάκι», το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση, είναι η τελευταία τεχνική λύση με την οποία μπορεί να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διαρροή του πετρελαίου από τη βυθισμένη εξέδρα Deepwater Ηorizon στον θαλάσσιο ορίζοντα του Κόλπου του Μεξικού».
Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουν…

Το πλήρες κείμενο εδώ.

Φωτογραφία: Chris Graythen-Getty Images