Μια στο καρφί και μια στο πέταλο όσον αφορά το αν η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο της αναδιάρθρωσης του χρέους, που αποτελεί μια μορφή χρεοκοπίας, χτύπησε, χθες, Τετάρτη 26 Μαΐου 2010, στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ήταν ο ένας από τους τρεις πρώην υπουργούς Οικονομίας -μαζί με τον Στέφανο Μάνο και τον Γιάννη Δραγασάκη- που παρουσίασαν τις απόψεις τους στην επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια συνεργασίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης Μάνατζμεντ (IMD) με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
«Αν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει, το δημοσιονομικό πρόβλημα θα διαιωνιστεί και θα εξελιχθεί, ελλείψει φορολογικών εσόδων, σε παρατεταμένη ύφεση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες πιέσεις για μέτρα λιτότητας, με τελική κατάληξη την αναδιάρθρωση χρέους, που είναι μια μορφή χρεοκοπίας», είπε ο κ.Παπαντωνίου.
Ο υπουργός της χρυσής εποχής του Χρηματιστηρίου (αλλά κει της μεγάλης βουτιάς) έδωσε μια νότα αισιοδοξίας, όταν πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος να μπούμε σε παρατεταμένη ύφεση θα αποφευχθεί, αν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπάρξει φιλόδοξο πρόγραμμα νέων ιδιωτικοποιήσεων (πχ, στους τομείς ενέργειας και τραπεζών) και πολιτική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πχ, με απελευθέρωση αγορών και άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Όπως είπε, «είναι εξαιρετικά επείγον να προωθήσουμε αμέσως αυτές τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, ώστε η Ελλάδα να βγει γρήγορα από την ύφεση».