«Όχι» σε πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, «ναι» σε αυτοδιοικητικούς για τη θέση του περιφερειάρχη λένε οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο τρίμηνο σε όλη την Ελλάδα. Όπως δημοσιεύει το site αυτοδιοίκηση gr, έρευνες της κοινής γνώμης που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων από τις εταιρείες GPO και Apopsis που εξειδικεύεται σε δημοσκοπήσεις για τοπικά θέματα καταδεικνύουν ότι οι πολίτες εκφράζουν την προτίμησή τους σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης με μεγάλα ποσοστά.
Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, σε μεγάλους δήμους της Αττικής (Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Καλλιθέα, Κηφισιά, Περιστέρι κλπ), την Μαγνησία, τα Ιωάννινα, την Κορινθία, την Κοζάνη κ.α καταγράφονται ποσοστά υπέρ των στελεχών της Αυτοδιοίκησης που κυμαίνονται από 55% έως και 76%. Δηλαδή, με άλλα λόγια τουλάχιστον οι μισοί πολίτες, αναλογία που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τους τρεις στους τέσσερις, ζητούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες να είναι στελέχη της Αυτοδιοίκησης.
Ενδεικτικό μάλιστα της άρνησης απέναντι σε υπουργούς, βουλευτές και πρώην βουλευτές είναι ότι βρίσκονται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστά που κυμαίνονται από 2 έως 11%, πίσω από μη πολιτικά πρόσωπα όπως επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς κλπ που έχουν την προτίμηση του 5 έως 15% των πολιτών. Επιπλέον, στις ίδιες έρευνες ποσοστό που φτάνει έως και 20% προτιμά την κατηγορία δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.