Τουλάχιστον... τρία σκαλοπάτια, πρέπει να ανεβούμε, για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης με θέμα «Είμαστε σε κρίση Έχουμε ελπίδα;», που διοργάνωσαν απόψε στη Θεσσαλονίκη το τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ. Τα τρία αυτά σκαλοπάτια, είναι:
1. Περιορισμός του κρατικού τομέα,
2. αλλαγή του πολιτικού συστήματος,
3. ένα «New Deal» τύπου Ρούζβελτ ή επιστροφή του εισοδήματος από το χώρο του κεφαλαίου στο χώρο εργασίας.

Τα δανεικά του '81
«Για πάρα πολλές δεκαετίες ζούσαμε πέρα από τις δυνατότητες μας», επισήμανε ο πρώην υπουργός και νυν διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Ανδρέας Ανδριανόπουλος. «Το περίφημο ομόλογο των 9 δισ. ευρώ που έληγε στις 19 Μαΐου και μας οδήγησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, αφορούσε δανεικά από το 1981», είπε.
Κατά τον κ. Ανδριανόπουλο με μία πιο δραστική μείωση των κρατικών φορέων, δεν θα ήταν απαραίτητη η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο βαθμό που έγινε. «Δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στους κερδοσκόπους, όταν το Δημόσιο δε γνωρίζει πόσους μισθοδοτεί, όταν το 70% των δαπανών του κράτους πάει σε μισθούς και συντάξεις, όταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 695 νέοι κρατικοί φορείς», είπε.
Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, καθώς όπως είπε, «το σύστημα σταυροδοσίας για την εκλογή βουλευτών αποτελεί το προθάλαμο της διαφθοράς, που εθίζει στη συναλλαγή πολιτικών- πολιτών».

Ποιος απ τους προστάτες θα μας προστατέψει;
Το 1975, ο Θωμάς Μπακαλάκος, συνέθετε το τραγούδι "Ποιος απ τους προστάτες θα μας προστατέψει". Η απάντηση, τότε, δινόταν στους στίχους: "Ο Λαός", έλεγε, μέσα στο μεταπολιτευτικό κλίμα, το τραγούδι. Μπορεί οι ομιλητές να μη συμφώνησαν, αλλά, σίγουρα, ένας από αυτούς, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χ. Γιανναράς, αμφισβήτησε την δυνατότητα των πολιτικών να μας βγάλουν από την κρίση:
«Η λογική λέει ότι εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση δεν μπορούν να μας σώσουν από αυτή», υποστήριξε. Πρότεινε την κατάργηση του πολιτικού συστήματος, τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μία Κυβέρνηση προσωπικοτήτων, η οποία να μην περιλαμβάνει πολιτικούς που υπήρξαν μέρος του πολιτικού συστήματος για τα τελευταία 30 έτη.

Λύση από τον... Μεσοπόλεμο
Μοναδική λύση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας και όσων χωρών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα αποτελεί ένα «New Deal», όπως εκείνο που εφάρμοσε ο Ρούζβελτ το 1935, βασισμένο σε μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων, και σε μία προσπάθεια ανάκαμψης μέσω αύξησης του εθνικού εισοδήματος μέσω ταχύρρυθμης ανάπτυξης και όχι μέτρων λιτότητας, επισήμανε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιων των Παρισίων Κ. Βεργόπουλος.
«Αυτό προσπαθεί να κάνει σήμερα ο Ομπάμα στις ΗΠΑ, ενισχύοντας την εργασία και τους οικονομικά ασθενείς, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη που τελικά θα μειώσει το έλλειμμα», υποστήριξε.

Η... νόμιμη κλοπή
«Απαντήσεις για το τι προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα και άλλες χώρες θα βρούμε, αν εξετάσουμε την ανακατανομή του εισοδήματος κατά τα τελευταία χρόνια», υποστήριξε ο Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και γ.γ. της Γ.Γ. Μακεδονίας- Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.
Υπογράμμισε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής εισοδήματος μετακινήθηκε από το χώρο της εργασίας στο χώρο του κεφαλαίου.
«Αυτομαστιγωνόμαστε καθημερινά ζητώντας να φέρουν πίσω τα "κλεμμένα", όμως εκείνο που πρέπει να μελετήσουμε, είναι εκείνα που νομίμως και μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες εκλάπησαν», είπε.