ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τα Εξάρχεια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες των ΜΑΤ εισέβαλαν σε σπίτι στην οδό Ζαίμη απ΄ όπου έκαναν πολλές προσαγωγές και κατάσχεσαν διάφορα αντικείμενα.


Οι αστυνομικοί εισέβαλαν ακόμα και στο κτίριο του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα στην οδό Τσαμαδού.
Λίγη ώρα πριν ομάδα νεαρών εισέβαλε σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας, και έκαναν πλιάτσικο.
Ένταση υπήρχε για αρκετή ώρα και έξω από το κτίριο της τράπεζας όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρία άτομα.
Στην οδό Σταδίου διαδηλωτές επιτέθηκαν και κατά των δημοσιογράφων εκσφενδονίζοντας εναντίον τους γιαούρτια και αντικείμενα.
Έβαλαν, μάλιστα, φωτιά σε βαν τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που βρισκόταν στο σημείο.

Πυρκαγιά σε κτίριο του υπουργείου Οικονομικών
Στις φλόγες παραδόθηκε κτίριο του υπουργείου οικονομικών στην Αμαλίας 40όπου στεγαζόταν η πρώην ΣΔΟΕ. Η φωτιά κατασβέστηκε από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και προκάλεσε σημαντικέ υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου δεν καταστράφηκαν σημαντικοί φάκελοι για φοροδιαφυγή. Στο κτίριο στεγάζονται Τελωνειακές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Δ17 - Δασμολογική Διεύθυνση, Δ18 - Διεύθυνση Τελωνειακών Οικονομικών Συστημάτων, Δ19 - Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών και τη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
Φωτιά εκδηλώθηκε και σε κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στη Λεωφόρο Συγγρού 15. Σε κανένα από τα δυο κτίρια δεν υπήρξαν εγκλωβισμένα άτομα.
Στις φλόγες τυλίχτηκαν, επισης, δύο πυροσβεστικά οχήματα, το πρώτο στους στύλους του Ολυμπίου Διός και το δεύτερο στην Αμαλίας, που έφτασαν στο σημείο για να κατασβέσουν τη φωτιά στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.
Για αρκετές ώρες οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Έγινε εκτεταμένη ρίψη μολότοφ, χημικών και δακρυγόνων, ενώ από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσαν ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα.
Οι ταραξίες προκάλεσε πολλές φθορές σε τράπεζες και καταστήματα, ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε στο Πολυτεχνείο, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το σούπερ μάρκετ Bazaar.
Μολότοφ έπεσαν έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο πλαϊνό μέρος της Βουλής.

Τραυματίες και συληφθέντες

Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ έχουν γίνει 35 προσαγωγές. Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί συνολικά 38 άτομα, εκ των οποίων οι 29 αστυνομικοί που έχουν μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους τραυματίες οι πέντε έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, οι τέσσερις στο «Σωτηρία», ένας στο «Ελπίς» και ένας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Επεισόδια έξω από τη Βουλή

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το κύριο σώμα των διαδηλωτών από την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έφτασε έξω από το κτίριο της Βουλής και επιχείρισε να εισβάλλει στο κτίριο, τόσο μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας όσο και μέσω της Αμαλίας. Οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας εκταταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.
Αστυνομικοί σχημάτισαν «αλυσίδα» μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί διαδηλωτές, οι οποίοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι πλημμύρισαν το κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που συνθλίβουν το εισόδημα και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Βασικό αίτημα να μην πληρώσει ο λαός τα «σπασμένα» άλλων.