Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους γράφουν, δυο φαρμακοβιομηχανίες από τη Δανία, τη δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Απέσυραν τα –τελευταίας γενιάς- φάρμακα που παράγουν, κατά του διαβήτη, αφήνοντας τους 50.000 και πλέον διαβητικούς της χώρας να έχουν στη διάθεσή τους παλιά, υποδεέστερα φάρμακα. Μπρος στο κέρδος αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως... spread, καταγγέλλει, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εταιρειών - που σχολιάστηκαν εκτενώς στον διεθνή τύπο – απέσυραν σημαντικό αριθμό φαρμάκων από την ελληνική αγορά, αρνούμενες να συμμορφωθούν με τις -25% κατά μέσο όρο- χαμηλότερες τιμές χονδρικής που πρόσφατα όρισε η ελληνική κυβέρνηση.
Ενδεικτικά, η μία φαρμακοβιομηχανία αποσύρει 17 σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα για την θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.
Την ίδια στιγμή, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η χρήση παρωχημένων σκευασμάτων οδηγεί σε αυξημένους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη. Για παράδειγμα, υποδεέστερες μέθοδοι για την παροχή ινσουλίνης στους νοσούντες οδηγούν σε αυξημένες επιπλοκές.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή είναι, επίσης, βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν φαινόμενα μαύρης αγοράς και κερδοσκοπίας για την προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων από τους ασθενείς.
Στην ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητά εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κίνηση αυτή των εταιρειών και ζητά τον έλεγχο των τιμοκαταλόγων τους και της κερδοφορίας τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ζητά επίσης πληροφορίες για την τήρηση της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προβλέπει τη διαφάνεια τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και τη δημιουργία μόνιμου ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου παρακολούθησης τιμών των φαρμάκων.
«Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσουν άμεσα για την προστασία των Ελλήνων ασθενών. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια κρίση οικονομικού ελλείμματος για τη χώρα μας κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, εφόσον το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζεται σαν τριτοκοσμικό και οι Έλληνες υποβιβάζονται σε πολίτες τρίτης κατηγορίας», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς.
Τονίζει, ακόμη, ότι «η υγεία των Ελλήνων πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους spread και επιτοκίων δανεισμού. Ο συνδυασμός από τη μια μεριά ληστρικών εταιρειών που λειτουργούν με μόνο κριτήριο το κέρδος (είτε αυτές είναι φαρμακοβιομηχανίες, είτε διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) και από την άλλη μιας κυβέρνησης που εξακολουθεί να νομοθετεί ερασιτεχνικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την πραγματικότητα των διεθνών αγορών, είναι εκρηκτικός και επικίνδυνος για τον τόπο».