Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι επαρκής και ότι η παροχή δανείου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας συνολικά στην ευρωζώνη.


Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ευρωζώνης που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση των χωρών μελών της, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και αποφάσισε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συμφωνία προβλέπει στο πλαίσιο του τριετούς κοινού προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 110 δισ. ευρώ για να καλύψει η Ελλάδα τις δανειακές της ανάγκες , από την οποία η συμμετοχή των χωρών μελών της ευρωζώνης θα ανέλθει σε 80 δισ. ευρώ . Από τα 80 δισ. ευρώ προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ το 2010. Οι πρώτες εκταμιεύσεις των δανείων αναμένεται να υλοποιηθούν πριν τις 19 Μαΐου, που λήγει η προθεσμία για την κάλυψη ορισμένων δανειακών αναγκών της Ελλάδας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ομόφωνα να ενεργοποιήσουν το σταθεροποιητικό μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα μέσα από διμερή δάνεια τα οποία θα συγκεντρωθούν κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τις συνθήκες που καθορίστηκαν στη δήλωσή τους της 11ης Απριλίου. Σύμφωνα με το Eurogroup, η έγκριση μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών που απαιτείται σε ορισμένα κράτη μέλη πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει άμεσα.
Οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup εκφράζουν ακόμη την πεποίθησή τους ότι η φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή και οι συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα των ελληνικών αρχών είναι οι κατάλληλες για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο. Το πρόγραμμα που αποφασίστηκε συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup.