Νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα, ζητούν οι εξαγωγείς. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης, θα πρέπει να στηρίζεται στο σύνθημα «εξαγωγές ή θάνατος»! Όπως είπε, ο κ. Θωμαΐδης, εν μέσω κρίσης, «όσο πιο πολύ προσπαθούμε να ανακάμψουμε με εσωστρέφεια, τόσο βαθύτερα θα βυθιζόμαστε».
Για τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, η Ελλάδα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη τριετία-πενταετία και «αντί να προσπαθούμε να σώσουμε την οικονομία με λεφτά του ΕΣΠΑ, παίρνοντας απλά μια ‘’παράταση ζωής’’, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ξένες αγορές, που σταδιακά ανακάμπτουν». Προέβλεψε ότι έρχεται πολύ δύσκολο φθινόπωρο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να πληθύνουν οι απολύσεις και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις.
Ο κ.Θωμαΐδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα γνωρίζει, αλλά δεν εφαρμόζει τις εννέα από τις 10 βέλτιστες πρακτικές ενίσχυσης εξαγωγών, που "τρέχουν" σε εννέα ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οικονομίες. Πρόκειται για τις χώρες Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία και Πολωνία, που παρουσίασαν πρόσφατα τα μοντέλα εξωστρέφειάς τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου του ΣΕΒΕ. «Ακόμη και η μία από τις 10 δράσεις, που εφαρμόζουμε, δηλαδή η προβολή-προώθηση, δεν υλοποιείται σωστά», πρόσθεσε. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα ουδέποτε είχε στρατηγική προώθησης εξαγωγών, αφού η μόνη σχετική «πολιτική», που εφαρμόστηκε ποτέ, ήταν τα προγράμματα του Οργανισμού Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). «Δεν πιστεύουμε ότι η επιδότηση των εξαγωγών είναι λύση. Ζητάμε στήριξη με μηχανισμούς», σημείωσε.
Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται στη φάση της σύνταξης πλήρους μελέτης-πρότασης για τη στήριξη των εξαγωγών, που ευελπιστεί ότι θα είναι χρήσιμη τον Σεπτέμβριο, όταν η Ελλάδα δώσει το "διαγώνισμα" των εξαγωγών, όπως το χαρακτήρισε ο κ.Θωμαΐδης, απέναντι στην "τρόικα" ΕΕ-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα συμπεράσματα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει στρατηγική εξαγωγών, με βάση δύο άξονες: το να αποφασίζει τις σωστές ενέργειες ("do the right thing") και να τις υλοποιεί σωστά ("do things right").
-Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν άμεσα στη χάραξη στρατηγικής εξαγωγών.
-Χρειάζεται να δημιουργηθεί οργανισμός/ομάδα εμπειρογνωμόνων, με αποκλειστική αρμοδιότητα τις εξαγωγές. «Δεν πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός αυτός μπορεί να είναι ο ΟΠΕ, με τη σημερινή μορφή του», διευκρίνισε.
-Πρέπει να γίνει «προπαγάνδα» για την ανάπτυξη κουλτούρας εξωστρέφειας στις επιχειρήσεις.
-Επιβάλλεται να εφαρμοστούν προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας των μικρών επιχειρήσεων, με τη λογική του γερμανικού μοντέλου "go international" ή του αντίστοιχου αυστριακού.
-Απαιτείται αναδιάρθρωση του συστήματος των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο πρότυπο του συστήματος VTC (σ.σ. εικονικού επιτρόπου εμπορίου).
-Η Ελλάδα δεν έχει (και πρέπει να αποκτήσει) εθνικό λογότυπο (brand).
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν η πτώση του ευρώ έχει ωφελήσει τις ελληνικές εξαγωγές, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχύει για τις τρίτες χώρες, αλλά δεν συμβαίνει. Κι αυτό γιατί σε τρίτες χώρες κατευθύνεται μόλις το 25% των ελληνικών εξαγωγών (2009), ενώ εισάγονται πολύ περισσότερα προϊόντα και ιδίως πρώτες ύλες.
Την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του ΣΕΒΕ, μετά τις οποίες πρόεδρος αναμένεται να αναλάβει ο σημερινός αντιπρόεδρος Δημήτρης Λακασάς. Ο κ.Θωμαΐδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση αντιπροέδρου.