Για σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου 2010 έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:
* Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας η σημερινή.

* Στον Λίβανο μεταβαίνει σήμερα το πρωΐ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

* Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει σήμερα ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Απεργούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απεργία έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Νάυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ και δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Ματαιώνονται 35 πτήσεις εσωτερικού της Olympic Air, ενώ δεν απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΛΜΕ η οποία ζήτησε την αναβολή των σημερινών πανελλαδικών εξετάσεων στα εσπερινά λύκεια. Απεργούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι εφοριακοί, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στη ΔΕΗ και στον ΟΣΕ. Δεν απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων.

* Από σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα καλύπτουν δαπάνες που αφορούν φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).

* Στις 8 π.μ. έως τη Δύση του Ηλίου στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η ψηφοφορία για την εκλογή νέων μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και του Μορφωτικού Ιδρύματος, καθώς και η έγκριση του οικονομικού απολογισμού 2009 και του οικονομικού προϋπολογισμού 2010.

* Sτις 9 π.μ. στο Κυβερνητικό Μέγαρο του Λιβάνου, Grand Serail, η τελετή υποδοχής του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

* Στις 9 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στο Εργαστήριο Φαρμακοτεχνίας και Ελέγχου Φαρμάκων, στον 2ο όροφο του κτιρίου Βιολογίας Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι εξετάσεις των φαρμακοποιών για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στη Φαρμακολογία.

* Στις 9 π.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Μίκρας επίδειξη τζούντο με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

* Στις 9:30 π.μ. συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο: «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας».

* Στις 9:15 π.μ. στον Λίβανο, συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι.

* Στις 9:30 π.μ. στο «Phoenecia Intercontinental Hotel» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Λιβανέζος ομόλογός του Σαάντ Χαρίρι θα συμμετάσχουν στο Αραβικό Οικονομικό Φόρουμ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Παπανδρέου ο οποίος στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του εκλιπόντα πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

* Στις 9:30 π.μ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Μίκρας αγώνες χειροσφαίρισης με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

* Στις 10 π.μ. η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στην Ομόνοια.

* Στις 10:00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η θεατρολόγος Δήμητρα Τσαπαδίκου, θα παρουσιάσει με κουκλοθέατρο δραματοποιημένες ιστορίες από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 11 π.μ., το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα τιμήσει δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, αναγορεύοντάς τους σε επίτιμους διδάκτορες: τον συνθέτη και βιολονίστα Ντίνο Κωνσταντινίδη και τον πιανίστα, διευθυντή ορχήστρας και μουσικοπαιδαγωγό Γιώργο Χατζηνίκο, σε μια τελετή που θα γίνει στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

* Στις 11.00 π.μ. στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης- Παιδεία «Ανατόλια», στην Καμάρα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ηπατίτιδες στον άνθρωπο». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 11:30 π.μ. ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Πεδίον του Αρεως όπου θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και θα κάνει δηλώσεις.

* Στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο του Λιβάνου ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν.

* Στις 12 το μεσημέρι έως τις 6 μ.μ. στα Γρασίδια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το Φεστιβάλ Graffity με θέμα τη Φοιτητική Ζωή, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το ΑΠΘ.

* Στις 2 μ.μ. ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

* Στις 2:45 μ.μ. ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει δηλώσεις.

* Στις 4:15 μ.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ που επισκέπτεται τη χώρας και στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

* Στις 5 μ.μ., «Διαθρησκειακός Διάλογος, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Θρησκευτικό Παρόν στην Τουρκία» είναι το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο Δ΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, τη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ, τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων μνήμης για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

* Στις 5:30 μ.μ. στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

* Στις 6 μ.μ. στην Πειραματική Σκηνή-Μικρό Θέατρο-Μονή Λαζαριστών η ομάδα «Le Cirque Petit» θα ανεβάσει την παράσταση «Η Συνάντηση», στο πλαίσιο του «Χώρου Δράσης» που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ΚΘΒΕ .

* Στις 7 μ.μ., εκδήλωση με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί στον εναλλακτικό χώρο πολιτικής και πολιτισμού (Βαλαωρίτου 1 και Δωδεκανήσου 8ος όροφος). Η εκδήλωση θα αρχίσει με προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Πίτερ Στεφανίδης «Πόντος». Για την «Ποντιακή γενοκτονία ημέρα μνήμης» θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Φωκίωνας Φουντουκίδης, και Π. Καϊσίδης και ο κ. Γ. Αϊναλίδης.

* Στις 7 μ.μ. αναβάλλεται η εκδήλωση του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών.

* Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας παρουσιάζει το επιτραπέζιο παιχνίδι διαπολιτισμικής καλλιέργειας και επίγνωσης «Diversonopoly».

* Στις 7 μ.μ., έργα ζωγραφικής του Ντίνου Παπασπύρου φιλοξενούνται από σήμερα και μέχρι τις 5 Ιουνίου στο Δίπολο. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 7 μ.μ.

* Στις 8 μ.μ., Το βιβλίο της Ελίζαμπεθ (Ταντ) Λάνσντεηλ «Η μεταμόρφωσή μου: ένα μωσαϊκό από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα» θα παρουσιαστεί στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν ο δόκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Ευάγγελος Χεκίμογλου, η έφορος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Άννυ Λεβή, η ηθοποιός Ελένη Δημοπούλου και η συγγραφέας.

* Στις 8 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αριστοτέλους, η Ευσταθία Ματζαρίδου παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Ένας κόμπος όλα».

* Στις 8 μ.μ., «ανοίγει» η συνάντηση 25η Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων που απευθύνεται σε παιδικούς θιάσους που λειτουργούν μέσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το Δημοτικό σχολείο Τριαδίου θα παρουσιάσει το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα». Οι παραστάσεις δίνονται στο δημοτικό θέατρο της Θέρμης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 8.30 μ.μ., «Γνωριμία με το έργο και τη ζωή του αυστριακού συνθέτη» είναι το θέμα της διάλεξης για τον Μότσαρτ, που δίνει, στο Κρατικό Ωδείο (Φράγκων 15) ο πιανίστας και μουσικολόγος Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος.

* Στις 9 μ.μ. στην Πειραματική Σκηνή-Μικρό Θέατρο στη Μονή Λαζαριστών η ομάδα αυτοσχεδιασμού και performance «6daEXIt» θα παρουσιάσει το δρώμενο «VM Pidgin», με αντικείμενο τις δυνατότητες άμεσου αυτοσχεδιαστικού επαναπροσδιορισμού της γλώσσας ενός καλλιτέχνη, στο πλαίσιο του «Χώρου Δράσης» που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

* Στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη γωνία) η θεατρική ομάδα «Σχέδιο γ» θα παρουσιάσει το έργο «Πυρετός +» του του Wallace Shawn σε μετάφραση- διασκευή των Κ. Νικολάου και Ν. Δεδίδη, στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

* Στις 9 μ.μ., συνεχίζονται οι «Θεατρικές συναντήσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς. Στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» παρουσιάζεται η παράσταση «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα». Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου. Η διασκευή-σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Αναστασάκη.

* Στις 9 μ.μ., Le Cirque Petit (σημαίνει «το μικρό τσίρκο» στα γαλλικά). Η ομάδα αυτοσχεδιασμού και performance εξετάζει το ενδεχόμενο της συνάντησης δυο φαινομενικά αντίθετων χαρακτήρων και το αναπάντεχο αποτέλεσμα αυτής της κατά τ’ άλλα απροσδόκητης «Συνάντησης» στις 9 μ.μ. στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

* Στις 9 μ.μ., PALYRRIA, στην μουσική ονομάζεται το συγκρότημα που σαν φυσικό φαινόμενο έχει τον συνδυασμό «ethnic» στοιχείων με την ηλεκτρονική μουσική. Εμφανίζονται στον πολυχώρο πολιτισμού BLOCK33.