Επικίνδυνα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποβούν μέτρα όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες εταιρίες, εν μέσω μάλιστα της δίνης έλλειψης ρευστότητας της τελευταίας διετίας. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «μεγάλη σημασία έχει η βάση υπολογισμού των κερδών που θα επιβαρυνθούν, καθώς πολλές επιχειρήσεις με κέρδη το 2008, βρέθηκαν το 2009 σε δυσκολία». Ζητείται αίσθημα δικαίου Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα νέα μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ δύσκολα», αλλά όχι «πάρα πολύ σκληρά» και συμπλήρωσε ότι για να εφαρμοστούν πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνία μια αίσθηση δικαίου στην κατανομή του βάρους.
«Αυτό που έχει φέρει την Ελλάδα σε κατάσταση διάλυσης, είναι το "ας πιάσουν πρώτα τους άλλους". Αν υπάρχει η αίσθηση της ισονομίας και του προγραμματισμού ανάπτυξης, τότε τα μέτρα θα εφαρμοστούν, με ομοψυχία εργαζομένων-πολιτικών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι, τώρα, απαιτούνται ευφυή μέτρα για να περιοριστεί το έλλειμμα παραγωγικότητας-ανταγωνιστικότητας.

"Βλέπει" απολύσεις
Ο κ.Θωμαΐδης επεσήμανε ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα αποδειχτεί πιθανότατα παράπλευρη απώλεια από την κρίση: η μειωμένη κατανάλωση, σημείωσε, θα δημιουργήσει υπερβάλλουσες θέσεις εργασίας και κάποιες επιχειρήσεις μοιραία θα προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς όταν δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο, για να πληρωθούν οι μισθοί, η μοναδική λύση είναι να γίνουν κάποιες μειώσεις προς όφελος του συνόλου της επιχείρησης και των εργαζομένων. Για τις μειώσεις στα ημερομίσθια σημείωσε ότι αυτό που πραγματικά μετράει είναι το είδος των εργασιακών σχέσεων και όχι υποχρεωτικά το ύψος των αμοιβών. Πρόσθεσε ότι, αν και δεν θέλει να πάρει θέση για τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο, φαίνεται ότι «σήμερα και ο δημόσιος τομέας και οι εργαζόμενοί του θα συμμετέχουν στην καλύτερη ρύθμιση παραγωγικότητας και ελλειμμάτων», κάτι με το οποίο μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν κυρίως ο ιδιωτικός τομέας.

"Μαύρο πρόβατο"
Στο μεταξύ, μεγάλη επιφυλακτικότητα από πλευράς των ξένων εταίρων τους, αλλά και λοιδορίες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό οι Έλληνες εξαγωγείς, σύμφωνα με τον κ.Θωμαΐδη. Οι μεν αγοραστές, που μέχρι πρότινος έδιναν προκαταβολές, τώρα πληρώνουν μετά την παραλαβή, ενώ οι προμηθευτές ζητούν πλέον τα λεφτά "μπροστά". Κατά τον ίδιο, η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα, καθώς η Ελλάδα θεωρείται το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η εντύπωση για την ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ κακή και "όλοι ξέρουν ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε έλλειμμα και την επόμενη τριετία".
Ο κ.Θωμαΐδης κάλεσε ακόμη τους Ελληνες να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα ("κάθε ευρώ να ξοδεύεται προς όφελος της ελληνικής παραγωγής"), καθώς έτσι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της χώρας μας να βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους και, τελικά, να εξάγουν περισσότερο.

Να χτίσουμε φήμη
Την εκτίμηση ότι τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να επανατοποθετηθούν στις ξένες αγορές, με ισχυρό "brand repositioning", εξέφρασε ο αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η φήμη του ελληνικού προϊόντος έχει υποστεί σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημία, μετά την ισχυρή ώθηση που δέχτηκε με την Ολυμπιάδα του 2004. "Πολύ πιο εύκολα χάνεις φήμη, παρά τη χτίζεις και τα τελευταία χρόνια γυρίσαμε δεκαετίες πίσω", τόνισε από την πλευρά του ο κ.Θωμαΐδης, σύμφωνα με τον οποίο έγιναν τραγικά λάθη σε επίπεδο προβολής των ελληνικών προϊόντων.
"Η πολιτική του ΟΠΕ από το 2004 και μετά έβαλε ταφόπλακα στις ελληνικές εξαγωγές", είπε χαρακτηριστικά.

Συνέδριο για την εξωστρέφεια
Με τη συμμετοχή ομιλητών από εννέα χώρες θα πραγματοποιηθεί στις 14/5, στη Θεσσαλονίκη, συνέδριο με θέμα "Συστήματα Στήριξης Εξωστρέφειας", που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών. Την έναρξη της εκδήλωσης θα κηρύξει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.
Οι ξένοι ομιλητές θα προέρχονται από τις χώρες Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ολλανδία, Καναδά και ΗΠΑ, ενώ θα παρουσιάσουν στρατηγικές ενίσχυσης των εξαγωγών και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που εφήρμοσαν.