Του ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδεύεται από 10 υπουργόυς της κυβέρνησής του καθώς και απο περίπου 100 επιχειρηματίες, που σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα του τουρισμού, της πράσινης ανάπτυξης και της βιομηχανίας. Αρκετοί κύκλοι στη γείτονα χώρα βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία η Τουρκία να αποκτήσει έρεισμα για να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία, εκμεταλλυόμενη και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Ο κ. Ερτνογάν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Συναντήσεις θα έχει και με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στις 15.00.
Το απόγευμα (4:00 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ στις 7.15 ο ΣΕΒ διοργανώνει ένα ελληνοτουρκικό φόρουμ, όπου θα συμμετέχουν Έλληνες καθώς και οι Τούρκοι επιχειρηματίες, που συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη Μαρία Χούκλη για τη ΝΕΤ, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να προχωρήσουν φιλικά και ειρηνικά, ενώ έκανε λόγο και για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, προτείνοντας μείωση των εξοπλισμών. Στο επίκεντρο των διαβουλέυσεων είναι το ελληνοτουρκικά, οι παραβιάσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου το Κυπριακό καθώς και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληρά και με καχυποψία στην επίσκεψη Ερντογάν.
Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου, τονίζει πως « η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επικείμενη συμφωνία για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, κάτι που διαφαίνεται και από τις πρακτικές, που εφαρμόζει πλέον η Ελληνική Αεροπορία στις αναχαιτήσεις των τουρκικών μαχητικών. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Περισσού τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίζονται στα 4 μίλια, απ’ ό,τι στ έξι, που ίσχευε παλαιότερα.
Και ο ΛΑΟΣ αντιδρά στην επίσκεψη δηλώνοντας στην ανακοίνωσή του με καυστικότητα τη συνεχή παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο.
«Ο ειλικρινής διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, είναι ο μόνος δρομος για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» επισημαίνει ο Συνασπισμός και καλεί τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν έμπρακτα στην επίλυση των διημερών διαφορών τους.