Σκληρή κόντρα αναμένεται στη Βουλή, από σήμερα το απόγευμα και μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών, με επίκεντρο το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη». Η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη απορρίψει επί της αρχής το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει σε τέτοιο βαθμό, ώσε σε ένα από τα σημεία τριβής, το χωροταξικό, μείωσε ακόμη περισσότερο τον αρχικό αριθμό των δήμων από 333-343 σε 325, από 1034 που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα, τονίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στην πολιτική της κυβέρνησης, καθώς αφενός οδηγεί σε μείωση την γραφειοκρατία και αφετέρου αποτελεί «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» για την χώρα. Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αύριο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της αρχής, ζητώντας για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Οι βουλευτές της ΝΔ πρόκειται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, αλλά και για το άρθρο 1 που αφορά το χωροταξικό -ίσως και σε ορισμένα άρθρα που αφορούν την μεταφορά αρμοδιοτήτων και τους πόρους.
Δεν αποκλείεται, από τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Θα στηριχθούν στο άρθρο 102 του Συντάγματος αλλά και σε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σε αντιδικία της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας με το δήμο Ναυπάκτου (δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων). Είναι ένα θέμα που έχει θέσει κατ’ εξακολούθηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ωστόσο το ΥΠ.ΕΣ. τονίζει ότι «δεν αφορά τον ‘Καλλικράτη’», καθώς προβλέπεται η αντίστοιχη μεταφορά πόρων.