Με κεντρικά συνθήματα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια Πυλαία Αυτοτελή», και «ΝΑΙ στον Καλλικράτη ΟΧΙ στα παζάρια» δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Πυλαίας ύψωσαν σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, στις 8 το πρωί, φωνή διαμαρτυρίας, ενάντια στο χωροταξικό σχέδιο του Καλλικράτη. Κρατώντας πανό, λάβαρα και σημαίες εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους στη συνένωση του Δήμου, δηλώνοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση και την απαξίωση της Πυλαίας, δεδομένου ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρήσει την αυτοτέλεια της στο νέο αυτοδιοκητικό χάρτη της χώρας.
Μαθητές, κάτοικοι, εκπρόσωποι φορέων από την ευρύτερη περιοχή της Πυλαίας καθώς και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο με επικεφαλής το Δήμαρχο, Βασίλη Καρτάλη, απέκλεισαν για μια ώρα την περιφερειακή οδό, στήνοντας μπλόκα στην είσοδο και έξοδο του δρόμου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι πολίτες εξέφραζαν την αντίθεση τους στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να συνενώσει, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδίου Καλλικράτη, το Δήμο Πυλαίας με τους γειτονικούς Δήμους Πανοράματος και Χορτιάτη.
«Δεν είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για τη διοικητική δομή της χώρας, αλλά αντίθετοι με τον τρόπο που εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα η συνένωση του Δήμου Πυλαίας, με τον τρόπο που προωθείται, απομονώνει και απαξιώνει την περιοχή μας, τη στιγμή που διαθέτει όλα εκείνα τα κριτήρια για να παραμείνει αυτοδύναμος» τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης.

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΟΜΙΠΗ ΚΑΙ ΔΟΛΙΑ»
Πρόσθεσε ακόμα ότι σε βάρος του Δήμου Πυλαίας συντελέστηκε μια μεγάλη αδικία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως « η πρόταση του ΥΠΕΣΔΔΑ στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδίου είναι Απαράδεκτη, Δόλια και Σκόπιμη. Θα κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε φρένο στην απομόνωση του Δήμου Πυλαίας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί μια δίκαιη λύση για το Δήμο και τους κατοίκους της Πυλαίας».
Ανάλογη ήταν και η θέση που διατύπωσαν οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του Δήμου Πυλαίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο αγώνας για την αυτοτέλεια του Δήμου θα συνεχιστεί μαζί με τους κατοίκους που αγωνιούν για τον μέλλον του τόπου τους.
Οι κάτοικοι, οι μαθητές και το δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας, μετά το πέρας της διαμαρτυρίας υποσχέθηκαν ότι θα ξαναβγούν στο δρόμο, ακόμα πιο δυναμικά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με το ίδιο αίτημα: «Να διατηρήσει η Πυλαία την αυτοτέλεια της».



Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr