Με μεγάλη πλειοψηφία (48 ψήφοι υπέρ, 0 κατά, 3 αποχές) υπερψηφίστηκε την Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, η Έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ με θέμα την επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την καινοτομία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Η Έκθεση επισημαίνει την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ μια νέα στρατηγική για να προωθήσει τη μετατροπή της Ευρώπης σε ένα παγκοσμίως ανταγωνιστικό, βασιζόμενο στη γνώση, καινοτόμο, κοινωνικό και βιώσιμο τόπο οικονομικής δραστηριότητας.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθ. κ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Έκθεσης μέσω των τροπολογιών που κατέθεσε, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, ζητά τη δημιουργία Ζωνών Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας γύρω από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και τη δημιουργία ενός ενιαίου, απλοποιημένου πλαισίου χρηματοδότησης που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστική κατανομή και την ταχεία απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων.
Με μεγάλη πλειοψηφία έγιναν δεκτές και οι προτάσεις του κ. Τσουκαλά για τη βελτίωση της διαθέσιμης πληροφόρησης σχετικά με τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης για καινοτόμες επενδύσεις αλλά και για προγράμματα που θα διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απορροφούν ερευνητές και να αξιοποιούν την επιστημονική γνώση.
Η Έκθεση του ΕΚ για την Καινοτομία στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που θα ανακύψουν από τις οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές προκλήσεις. Ζητά, επίσης, την παροχή αυξημένων κινήτρων για την προσέλκυση ερευνητών και ειδικευμένου προσωπικού από χώρες εντός και εκτός της ΕΕ αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φορολογικών, χρηματοδοτικών, επιχειρηματικών και διοικητικών κινήτρων.
«Η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην αναδυόμενη οικονομία της γνώσης. Η ΕΕ έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτή και προχωρά αποφασιστικά στην ενίσχυση του «Τριγώνου της Γνώσης» (έρευνα-καινοτομία-εκπαίδευση). Ωστόσο, εμείς στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αγνοούμε επιδεικτικά την πραγματικότητα και να αντιμετωπίζουμε τα θέματα Έρευνας και Παιδείας με τις ίδιες ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Το διεθνές περιβάλλον, εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν η ελληνική ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα. Σε ένα τόσο δυσμενές πλαίσιο η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τη μοναδική μας διέξοδο. Κάθε κρίση κρύβει και νέες ευκαιρίες. Η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία στον καιρό της κρίσης δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς.