Σήμερα σας προτείνουμε θέατρο (που έχει και... καλές τιμές). Από την «Αυλή των Θαυμάτων» και το «Ο βασιλιάς πεθαίνει», ως το «Χαμάμ γυναικών»(φωτογραφία) και το «Αταίριαστο ζευγάρι» και από πειραματικές σκηνές, ως τον Τάκη Ζαχαράτο. Διαλέξτε:
Εκδηλώσεις:
* Τριήμερες εκδηλώσεις λόγου και τέχνης για τον πολυπολιτισμό και την άρση της ξενοφοβίας που διοργανώνονται από το τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθούν στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά.

* Στις 10.00 π.μ. στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου η ομάδα «Μουσικό Παραμύθι» θα παρουσιάσει ένα μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με τα όργανα της ορχήστρας και την κλασσική μουσική. Η είσοδος είναι ελεύθερη .

* «Το έργο των ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 10.00 έως τις 14.00.

*Ημερίδα, με θέμα: «Παιδί και Οικογένειες: Συνομιλώντας με συγγραφείς παιδικών βιβλίων» είναι το θέμα της ομιλίας που θα θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης», στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ. Η είσοδος για το κοινό είναι ανοιχτή.

Θέατρο-Χορός:
* «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη είναι η παράσταση που θα παρουσιάσει σήμερα και αύριο στις εννέα παρά τέταρτο η θεατρική ομάδα «Βουβό Χειροκρότημα», στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

Συναυλίες
* Η αρμενικής καταγωγής δεξιοτέχνης πιανίστα Κριστίν Τοκατλιάν θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις εννέα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Αθηναίος.

Αναβολή:
* Σύμφωνα με ανακοίνωση του Cedefop αναβάλλεται η ημερίδα που είχε προγραμματιστεί για σήμερα για την Ημέρα της Ευρώπης.

Θέατρο:
* Η «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ, παρουσιάζεταο και σήμερα στις εννέα και τέταρτο στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ. Παίζουν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κατερίνα Μαραγκού, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

* Η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Αμφιθεατρικοί» θα παρουσιάσει στις 9 μ.μ. το έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ «Τα γρανάζια» σε σκηνοθεσία της Μαρίας Φωτιάδου.

* Το «Χαμάμ γυναικών» κάνει πρεμιέρα απόψε στις 9.30 στο Κολοσσαίον. Τα σκηνικά είναι του Χάρη Σεπεντζή, τα κοστούμια του Σάββα Πασχαλίδη και η μουσική του Σάκη Τσιλίκη.

* Το έργο του Νιλ Σάιμον «Αταίριαστο ζευγάρι» παρουσιάζεται στο θέατρο Εγνατία. Η απόδοση και η διασκευή είναι του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ρήγα.

* Η θεατρική ομάδα «Κατά λάθος» παρουσιάζει στο Θέατρο 3ος Όροφος της Ομάδας Καλλιτεχνών Ούγκα Κλάρα (Καθολικών 4, Άνω Λαδάδικα), το έργο "Ύαινες", σε σκηνοθεσία του Χρήστου Καρχαδάκη με τον Ορέστη Σοφοκλέους. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

* «Θεατρικές Συναντήσεις» διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς. Παρουσιάζεται στις εννέα και τέταρτο το βράδυ το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Ο βασιλιάς πεθαίνει» στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ και η σκηννοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου.

Εικαστικά
* Εγκαινιάζεται στις εννέα το βράδυ η ετήσια έκθεση του Φωτογραφικού Ομίλου ΑΠΘ στον εκθεσιακό χώρο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου.

* Έκθεση-αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη από το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαΐου.

* Έκθεση εικαστικών έργων μαθητών του Γυμνασίου Βασιλικών φιλοξενείται στην πινακοθήκη του γυμνασίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου.

Διάφορα:
* «Ας πούμε αντίο σε μια εποχή...», υποστηρίζουν νέα παιδιά που συμμετέχουν στη 15η ετήσια έκθεση μαθητικής φωτογραφίας. Εγκαινιάζεται στις οκτώ το βράδυ στο Κέντρο Ιστορίας στην πλατεία Ιπποδρομίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου.

* Τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης και των τμημάτων του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου εμφανίζονται στις «Μέρες χορού» στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης. Οι παραστάσεις δίνονται σήμερα και αύριο στις οκτώ και Κυριακή στις 9 Μαΐου στις έξι το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στο βιβλιοπωλείο Μυθιστορία (Γεωργίου Βαφόπουλου 20) παρουσιάζεται απόψε στις οκτώ το νέο βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη με τίτλος «Κακορραφίες, το έπος».

Σινεμά
Πανόραμα στο Ολύμπιον: Τη βραβευμένη ταινία «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα περιλαμβάνει σήμερα το πρόγραμμα του 12ου Πανοράματος για την Ομοφυλοφιλία. Η ταινία θα προβληθεί σήμερα στις δέκα και μισή το βράδυ στο Ολύμπιον.