- Για αυτόνομη ανάπτυξη κάνει λόγο ο νέος διευθύνων σύμβουλος.
- Ξανά μετά από 10 πλέον χρόνια το θέμα του εμπορευματικού κέντρου σε συνεργασία με το ΟΣΕ

Το σήριαλ του 6ου Προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και αυτή τη φορά ο στόχος της νέας διοίκησης φαίνεται ότι είναι η ολοκλήρωση της προβλήτα και η ανάπτυξη της με τέτοιο τρόπο ώστε να δέχεται μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίοων, τα «mother vessels», που έχουν βύθισμα περίπου 15 μέτρων. Εγχείρημα το οποίο δείχνει από την αρχή ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ο Θερμαϊκός κόλπος είναι αβαθής, με μεγαλύτερο βάθος τα 30 μέτρα στο μέσον του κόλπου. Ειδικότερα στο λιμάνι το βάθος είναι από οκτώ έως και 10 μέτρα.
Η ολοκλήρωση του 6ου Προβλήτα αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ειδικότερα μετά το ναυάγιο με την εταιρία Χάτσισον.



Ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης, έκανε λόγο για την αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη της 6ης προβλήτας του λιμανιού, υπό την πίεση και του εσωτερικού ανταγωνισμού, που σηματοδοτεί η έλευση της "Cosco" στον Πειραιά, φαίνεται ότι θέτει ως άμεση προτεραιότητα η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), υπό τον Στέλιο Αγγελούδη, με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού να αναμένεται από το φθινόπωρο.
Ο κ.Αγγελούδης, που σήμερα ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ ΑΕ, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρίας, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής κάποια κατεύθυνση, ούτε ενημέρωση από την κυβέρνηση για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισε δε, ότι όσες θετικές κινήσεις δρομολόγησε η απερχόμενη διοίκηση «θα συνεχιστούν απρόσκοπτα», με βάση πάντα τους άξονες που θα δώσει η ελληνική πολιτεία.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι προθέσεις της νέας διοίκησης για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), απάντησε: «οι προθέσεις της νέας διοίκησης δεν μπορώ να σας πω ποιες είναι, γιατί ακόμη δεν έχουμε συνεδριάσει. Αν θέλετε τη άποψή μου, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου της 6ης προβλήτας [...]ή έστω της α΄φάσης, ώστε το λιμάνι να μπορεί να υποδέχεται "mother vessels" (σ.σ.μεγάλα πλοία, που απαιτούν βάθος τουλάχιστον 15 μέτρων, για να προσεγγίσουν)».
Η χρηματοοικονομική μελέτη για την απόδοση της επένδυσης της 6ης προβλήτας αναμένεται να παραδοθεί εντός δύο εβδομάδων, ενώ τα τεύχη δημοπράτησης του έργου είναι ήδη έτοιμα. Ο κ. Αγγελούδης απέφυγε, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλει να είναι ο τέταρτος ή πέμπτος, που θα εγκαινιάσει στα λόγια την προβλήτα». Ωστόσο η προκήρυξη αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το φθινόπωρο.
Στο μεσοδιάστημα, ο νέος «τιμονιέρης» του ΟΛΘ ρίχνει το βάρος στη... μελέτη. «Το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί μελέτη για τα λειτουργικά θέματα του λιμανιού, την εικόνα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητά του», ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «το λιμάνι δεν μπορεί να υλοποιήσει οτιδήποτε, αν δεν έχει την πόλη μαζί του».
Σχετικά με τη συνεργασία ΟΛΘ-Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ) και την ενδεχόμενη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, (ένα θέμα εξίσου …αρχαίο που χρονολογείται περισσότερα από 10 χρόνια) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για το τί γίνεται με την αντίστοιχη υποδομή στο Θριάσιο Πεδίο και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, δρ Ιωάννης Τσάρας, επισήμανε ότι «οι ενδείξεις για τα μεγέθη του ΟΛΘ στο επόμενο διάστημα είναι αρκετά θετικές, διατυπώνοντας, προβλέψεις για κέρδη προ φόρων της τάξης των 6,5-7 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης 2010, αν η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων παραμείνει στα ίδια -ικανοποιητικά- επίπεδα.
Ο κ.Τσάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής της προηγούμενης διοίκησης για εγκατάσταση ιδιώτη πάροχου στο ΣΕΜΠΟ (ασχέτως αν η συμφωνία με τη Hutchison τελικά ναυάγησε). Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εγκατάσταση της Cosco στον Πειραιά δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον εσωτερικό ανταγωνισμό, ενώ η παρουσία ιδιωτών παρόχων στα ανταγωνιστικά λιμάνια Αδριατικής-Μ.Θάλασσας καθιστά ελάχιστα τα ήδη μικρά χρονικά περιθώρια για την ανάπτυξη του ΟΛΘ.
Οι μέτοχοι του ΟΛΘ ενέκριναν τη διανομή μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ/μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής την 19η Ιουλίου. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η ΟΛΘ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο 2010 με μικτά κέρδη 1,156 εκατ. ευρώ, έναντι 333.000 πέρυσι και κέρδη προ φόρων 376.000 ευρώ, από 4,8 εκατ. το 2009 (στα οποία όμως είχε εγγραφεί το έκτακτο έσοδο από την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής της Hutchison,ύψους 5 εκατ). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 172.000 ευρώ.

Το νέο δ.σ. του ΟΛΘ

Εκτός από τον κ.Αγγελούδη, τα υπόλοιπα έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που εξέλεξε -με πενταετή θητεία- η γενική συνέλευση, είναι: Χ.Αλίρη, Χ.Αντωνιάδης, Β.Αντωνόπουλος, Κ.Παπαϊωάννου (αντιπρόεδρος), Αντ. Σαουλίδης και Χ.Τοπαλίδης (οι Χ.Τοπαλίδης, Χ.Αντωνιάδης και Β.Αντωνόπουλος απαρτίζουν την ελεγκτική επιτροπή).
Κατά την παρέμβασή του στη συνέλευση, ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής, Γεώργιος Βλάχος, κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναλογιστούν το γεγονός ότι "οι απεργίες στον ΟΛΠ επέφεραν στην Ελλάδα κόστος κατάτι μεγαλύτερο από το σύνολο των περικοπών στα δώρα Χριστουγέννων και τα επιδόματα διακοπών".
Ο γενικός γραμματέας ΟΜΥΛΕ, Γεώργιος Σπανόπουλος, ζήτησε από την πλευρά του διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και άμεση και αυτοδύναμη ανάπτυξή του._