Πανηγυρικά υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η έκθεση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Γ. Παπανικολάου "Μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Νεολαία" που αφορά στη χάραξη μιας νέας, ισχυρής ευρωπαϊκής στρατηγικής με ορίζοντα δεκαετίας και με στόχο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο, η ομόφωνη υπερψήφισή της στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας.
Στην έκθεση προβάλλονται τομείς δράσης ιδιαίτερης σημασίας όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας - μέσω του τριγώνου γνώσης εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας - , η κατάρτιση, η προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος, η υγεία, το περιβάλλον, η συμμετοχή, η δημιουργικότητα και ο πολιτισμός, οι εθελοντικές δραστηριότητες και η κοινωνική ένταξη. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως στους μετανάστες και στους νέους με αναπηρία.
Η έκθεση έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου οι νέοι, η πλέον θιγμένη από την οικονομική κρίση κοινωνική ομάδα, βρίσκονται σε ένα μεγάλο εργασιακό αδιέξοδο βλέποντας την ανεργία στην Ε.Ε. να κινείται σε διπλάσια νούμερα από το γενικό μέσο όρο και να μεταφράζεται σε 5,5 εκατομμύρια ανέργους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τόνισε την μέχρι σήμερα έλλειψη εθνικών δεικτών και μετρήσιμων μεγεθών στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους νέους.
Η έκθεση, ωστόσο, ζητά επιτακτικά την ενεργότερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους νέους, αφού αποτελεί και το μοναδικό θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που εκλέγεται άμεσα από τους ευρωπαίους πολίτες και λογοδοτεί σε αυτούς.