Ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων στη ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 προγραμματίζεται η κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας. Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός μιλώντας σήμερα στη διημερίδα που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας και η ΔΕΗ με θέμα «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΔΕΗ και Τοπική Κοινωνία».
Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Ζερβός έκανε λόγο για παραφιλολογία αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης, που δεν βασίζεται σε στοιχεία, αλλά σε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που μόνο σκοπό έχουν την επικοινωνιακή αποδόμηση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών και άλλων συμφερόντων».
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ σχεδιάζει ως το 2015 επενδύσεις της τάξης των 1,8 δις ευρώ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη Φλώρινας (Μονάδα Μελίτη II). Στις 20 Απριλίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Πτολεμαΐδα 5 και το έργο θα ανατεθεί αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη των Ορυχείων Πτολεμαΐδας. Η κατάθεση προσφορών ορίσθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου. Για το διαγωνισμό που αφορά τη Μελίτη ΙΙ επανεξετάζονται οι βασικές τεχνικές και εμπορικές παράμετροι. Η απόφαση για να την επαναπροκήρυξή του συναρτάται με την απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.
Σημείωσε ακόμη ότι η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα και θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές επανέλαβε ότι ως το 2015 οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ, με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW. Στη Δυτική Μακεδονία θα εγκατασταθούν τρία μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου κόστους 460 εκατ. ευρώ καθώς και 7 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Ο κ. Ζερβός ανέφερε τέλος ότι αντί αναπλάσεων με κλασικά καλλωπιστικά φυτά και δένδρα στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία, μπορεί να γίνει ανάπλαση με ενεργειακές καλλιέργειες (η αγριαγκινάρα έχει ήδη διερευνηθεί από το ΚΑΠΕ). Τα ενεργειακά φυτά μετά την ωρίμανση, κοπή και ξήρανση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή σε υφιστάμενες μονάδες των ΑΗΣ με σύγκαυση με λιγνίτη, αλλά και αυτόνομα αργότερα.