Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν σήμερα να "ενεργοποιήσουν" το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων θα δώσουν τα 80 δισεκατομμύρια και τα υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα.
Νωρίτερα το πρόγραμμα δημοσιονομικής και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας είναι "ένα πολύ δυνατό, πολύ αξιόπιστο και καλά υποστηριζόμενο πακέτο", δήλωσαν σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα. Τόνισαν, παράλληλα, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ούτε συζητήθηκε ούτε πρόκειται να συζητηθεί ποτέ.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σερβάας Ντερούζ και ο διευθυντής στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Πουλ Τόμσεν είπαν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος της Ελλάδας "αρκετά κάτω" από το 3% του ΑΕΠ - από το 13,6% του ΑΕΠ στο οποίο κυμαίνεται σήμερα - αλλά προειδοποίησαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει βαρύ τίμημα και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να αρχίσει να αποδίδει το πρόγραμμα και για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές.
Ο Πουλ Τόμσεν είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα με ισχυρά μέτρα, από τις αρχές του χρόνου και "πριν έλθει εδώ το ΔΝΤ".
Αυτό ήταν μια "στιγμή ορόσημο" για την Ελλάδα, είπε ο Πουλ Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι "όταν ήλθαμε, η κυβέρνηση έβαλε το πακέτο, μπροστά μας, στο τραπέζι". Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, είπε ότι "ποτέ δεν μπήκε κάτι τέτοιο στο τραπέζι" και ούτε πρόκειται να μπει.
"Ποτέ δεν το πρότεινε το ΔΝΤ. Ποτέ δεν συζητήθηκε", τόνισε ο Πουλ Τόμσεν.
Σε ερώτηση για το "μηχανισμό" εκταμίευσης των κεφαλαίων στήριξης της Ελλάδας, οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα υπάρξει μια αρχική ταχεία εκταμίευση κεφαλαίων, η οποία θα ακολουθηθεί από τριμηνιαίες εκταμιεύσεις, με στενή παρακολούθηση και έλεγχο της υλοποίησης και επιδόσεων του προγράμματος.
Σε άλλη ερώτηση, ο Σερβάας Ντερούζ είπε ότι εάν προκύψει ανάγκη για "διορθωτικά μέτρα", αυτά θα ληφθούν.
Ο Πουλ Τόμσεν δήλωσε, τέλος, ότι αναμένει "θετική αντίδραση των αγορών" καθώς θα βλέπουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα και προέβη στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει σημαντική, βιώσιμη μείωση των spreads.