Το θεατρικό «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ, που παρουσιάζεται και σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου 2010, στις 9.15 στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, σας προτείνουμε για να επιλέξετε για την έξοδό σας. Παίζουν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κατερίνα Μαραγκού (φωτογραφία), ενώ η σκηνοθεσία είναι της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου. Αν δε σας ενδιαφέρει το θέατρο, διαλέξτε:
Εκδηλώσεις
* Στις 10 το πρωί στην Παιδική Βιβλιοθήκη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο η θεατρολόγος-σκηνογράφος Μαρία Καβαλιώτη θα παρουσιάσει κλασικούς μύθους που έχουν εμπνεύσει σπουδαία λογοτεχνικά και μουσικά έργα. Η παρουσίαση των έργων «Ορφέας και Ευρυδίκη» και «Φάουστ», με τη διττή διάσταση της χρήσης του παραμυθιού και της μουσικής και μια ακολουθία θεατρικών και μουσικοπαιδαγωγικών παιχνιδιών θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της σκηνικής πράξης, της υποκριτικής, της σκηνογραφίας, της ενδυματολογίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

* Στις 7.15 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο–πολυχώρο Μαλλιάρης- Παιδεία «Ανατόλια» θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Βαρβάρας Ψαροπούλου με τίτλο «Ποιητική αδεία – Προτάσεις για διδασκαλία παράλληλου κειμένου Λογοτεχνίας Α’ Β’ Γ’ Λυκείου και Λογοτεχνίας Θεωρητικής κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Ομιλία για τον σακχαρώδη διαβήτη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

* Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης στις 17:30, στον κύκλο της Ιατρικής – Βιολογίας, στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27), η λέκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Χριστίνα Αθανασιάδου θα μιλήσει για την «Εικόνα του σώματος και τις διαταραχές της διατροφής».

* «Οι βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλονίκης, ως πόλοι τουριστικής έλξης και διαπολιτισμικού διαλόγου» είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιβλίο
* Το βιβλίο με τίτλο «Αναταράξεις στη Μεταπολεμική Θεολογία. Η Θεολογία του ’60» παρουσιάζεται στις 8 μ.μ. στον «Ιανό» (Αριστοτέλους 7). Τον τόμο επιμελούνται οι Π. Καλαϊτζίδης, Θ. Παπαθανασίου και Θ. Αμπατζίδης.

Μουσική:
* Ρεσιτάλ τζαζ πιάνου θα δώσει απόψε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ο Νίκος Αναδολής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την 3η Μουσική Εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 14 Μαΐου. Η 3η Μουσική Εβδομάδα περιλαμβάνει συναυλίες που πραγματοποιούνται στις 7.30 μ.μ. από σπουδαστές και καθηγητές του ωδείου «Μουσικό Εργαστήρι Άνω Πόλης». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θέατρο:
* «Μόνοι μαζί» είναι μια τρυφερή και αστεία ιστορία που παρουσιάζεται, σήμερα, τελευταίο βράδυ στο θέατρο Σοφούλη. Η μετάφραση, η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.

* Στην Πολίχνη, στο θέατρο «Έλλη Παπαπαναγιώτου» (Μαυρομιχάλη 56), παρουσιάζεται και σήμερα στις 9.15 μ.μ. το έργο «Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές». Πρόκειται για μια παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και πρωταγωνίστρια την Κάτια Γέρου. Ο πιανίστας Σπύρος Παπαθεοδώρου συνοδεύει το λόγο με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

* Στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71) συνεχίζονται οι «Προτάσεις 2010. Εργοτάξιο Θεατρικών Αναζητήσεων». Σήμερα και αύριο στις 9 μ.μ. η ομάδα «Δυτικά της πόλης» παρουσιάζει το έργο «Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι: Ιδού εγώ». Πρωταγωνιστής ο εκρηκτικός και ανατρεπτικός Μαγιακόφσκι (τον ενσαρκώνει ο Γεράσιμος Μιχελής) και η βαθιά ερωτική και επαναστατική ποιητική σύνθεσή του «Σύννεφο με παντελόνια». Στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, της Κατερίνας Γώγου και της Άννας Αχμάτοβα διασταυρώνονται με το κείμενο του Μαγιακόφσκι. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά.

* Η «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ, παρουσιάζεται και σήμερα στις εννέα και τέταρτο στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ. Παίζουν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κατερίνα Μαραγκού, ενώ η σκηνοθεσία είναι της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

Φοιτητική εβδομάδα:
* Σεμινάριο φωτογραφίας διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην έδρα του ομίλου, μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, παραδίδονται κάθε χρόνο αφιλοκερδώς, από μέλη του, σεμινάρια φωτογραφίας. Οργανώνονται συζητήσεις, προβολές slides, βιντεοπροβολές και άλλες εκδηλώσεις φωτογραφικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος. Ο όμιλος συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Φοιτητικής Εβδομάδας του Α.Π.Θ., με έκθεση των μελών του στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθεί στις 21.00 η ταινία «The city of god».
* Στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας που διοργανώνει για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά το ΑΠΘ πραγματοποιούνται σήμερα οι εκδηλώσεις:
-Στις 12 μ. διάλεξη σε θέματα Α’ Βοηθειών στην αίθουσα σεμιναρίων Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, κτίριο ΤΑΞΥΠ.
-Στις 12.00-14.00 εκδήλωση ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και κάλεσμα φοιτητών για συμμετοχή στις δραστηριότητες της IAESTE συνοδεία διεθνών εδεσμάτων στον υπαίθριο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
-Σήμερα και αύριο στις 21.15 η θεατρική ομάδα του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο δημοτικό θέατρο Άνετον, (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869) τον «Κατά Φαντασία Ασθενή» του Μολιέρου.
-Από σήμερα και έως τις 14 Μαΐου πραγματοποιείται εσωτερικό Προκριματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Συμμετέχουν φοιτήτριες, φοιτητές ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ στα γήπεδα της Θέρμης από τις 09:00- 13:00 μ.μ.
- Έκθεση φωτογραφίας φοιτητών του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών ΑΠΘ φιλοξενείται μέχρι τις 15 Μαΐου στο ισόγειο του Κτιρίου Διοίκησης ΑΠΘ.