“Θέλουμε και στοχεύουμε για την τετραετία που θα ακολουθήσει να βρεθεί το ΑΠΘ μέσα στις διακόσιες πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης από την 377η θέση που κατέχει σήμερα”. Αυτό δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Συγκλήτου στο Α.Π.Θ, ο κ. Στέργιος Λογοθετίδης, υποψήφιος Πρύτανης του Αριστοτελείου. Επίσης, ανακοίνωσε τη σύνθεση του υποψήφιου σχήματος του “Ακαδημαϊκή κίνηση” για τις επικείμενες Πρυτανικές εκλογές.
“Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ανάπτυξη νέων γνώσεων και τεχνολογιών, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λογοθετίδης ενώ “ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις υποχρηματοδοτούμενες σχολές καθώς και στους νέους επιστήμονες στους οποίους πρέπει να δοθεί βοήθεια για το εκπαιδευτικό τους έργο και τη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων”. Από την πλευρά της η κ.Νικολούση τόνισε ότι “πρέπει να δοθεί κίνητρο ώστε οι Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν από το εξωτερικό και να διαπρέψουν στην Ελλάδα”. Επιδίωξη είναι ο διπλασιασμός των κονδυλίων της επιτροπής ερευνών με την αύξηση του οικονομικού πλούτου που ρέει από τα ερευνητικά προγράμματα με παράλληλη αναδιανομή προς όλες τις σχολές. Απαραίτητη επίσης είναι η εφαρμογή πολιτικής ποιότητας στο σύνολο του παρεχόμενου εκπαιδευτικού και του επιτελούμενου ερευνητικού έργου.
Βασικός στόχος επίσης είναι η υποστήριξη των γυναικών που εργάζονται στο Α.Π.Θ με την εφαρμογή κατάλληλων υποδομών οι οποίες θα διευκολύνουν την γυναίκα ερευνήτρια ώστε να έχει τη δυνατότητα απερίσπαστη να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την έρευνα στο χώρο της.
Όσον αφορά στο θέμα του χωροταξικού, βασική προτεραιότητα είναι η άμεση προώθηση μελετών για τη μετεγκατάσταση μέρους του πανεπιστημίου, που ασφυκτιά στο κέντρο της πόλης. Το Α.Π.Θ. πρέπει να αγκαλιάσει την πόλη ισότιμα και ισόρροπα. Παράλληλα απαραίτητη κρίνεται η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων κατόπιν μελέτης προϋπολογισμών των τμημάτων.
Για την “Ακαδημαϊκή Κίνηση” στοίχημα αποτελεί η καλλιέργεια της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου και όλων όσων εργάζονται και φοιτούν σε αυτό. Αποτελεί υποχρέωση όλων να συμβάλλουμε ώστε το πανεπιστήμιο να συνδεθεί με την κοινωνία και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, να γίνει ένα σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν οι τρεις αντιπρυτάνεις και ο κ.Μυλόπουλος.