Η πολύωρη ενασχόληση με το Διαδίκτυο οδηγεί σε εθισμό. Και ο εθισμός αυτός μοιάζει εξαιρετικά με τους εθισμούς στο αλκοόλ ή και τα ναρκωτικά μιας και οι εθισμένοι υποφέρουν ανάλογα με την έλλειψη του, ενώ αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει νόημα χωρίς το μέσο της ικανοποίησης τους.
Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων από τους ειδικούς στην εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του θεσμού της Εβδομάδας Υγείας στην Σταυρούπολη.
Όπως επισημάνθηκε, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και πολλές ευρωπαϊκές όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Μ. Βρετανία, ήδη έχουν δημιουργηθεί Ειδικά Κέντρα "Αποτοξίνωσης". Στην χώρα μας μόλις έχουμε αρχίσει να συζητάμε το πρόβλημα.
Στην εκδήλωση, παρουσία περισσότερων των διακοσίων μαθητών Γυμνασίων του Δήμου, ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παπαντωνίου, και η σύμβουλος ηλεκτρονικής ασφάλειας, Τάνια Κυριακίδου, έδωσαν χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
Τους επισήμαναν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανεβάζουν φωτογραφίες στο facebook, όπως και ότι δεν πρέπει να εμφανίζουν προσωπικά τους στοιχεία όπως η διεύθυνση κατοικίας ή το σχολείο στο οποίο φοιτούν πολύ δε περισσότερο αριθμούς κινητών ή και σταθερών τηλεφώνων.
Επίσης τους επισήμαναν ότι δεν πρέπει να ζητούν τη βοήθεια τρίτων για την αναγραφή των στοιχείων της πιστωτικής τους κάρτας όταν κάνουν ηλεκτρονικές αγορές. Μάλιστα η κ. Κυριακίδου έδωσε έμφαση και πρότεινε οι προσωπικές φιλίες να αναπτύσσονται μέσα από την καθημερινή κοινωνική συναναστροφή κι όχι μέσω του Διαδικτύου, ενώ ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε αληθινά περιστατικά όπου έφηβες έπεσαν θύματα βιασμού ή κακοποίησης κατά την γνωριμία τους με πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσαν ηλεκτρονικά.
Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι «το διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για γνώση και ενημέρωση, αλλά υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι που κι αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους χρήστες του». Παρότρυνε δε τους μαθητές «να μυηθούν βαθιά στα μυστικά του ίντερνετ, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις γνώσεις που μπορεί αυτό να τους παρέχει, αλλά και να προφυλαχτούν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν».
Σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου 2010, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Υγείας» θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, εκδήλωση με θέμα «Πρωινό το μυστικό μου όπλο με σκοπό την ενημέρωση γονέων και παιδιών για την αναγκαιότητα του πρωινού. Εισηγητές: Αλ. Σταυράκης, ιατρός εργασίας, η Ευλ. Μπομπού, διαιτολόγος - διατροφολόγος, Α. Συράκη, διαιτολόγος - διατροφολόγος, και Μ. Σινανά, γυμνάστρια.