Τρεος δημοσκοπήσεις είδαν, σήμερα, το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη της εταιρίας Alco, για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", δείχνει ότι έξι στους δέκα Έλληνες πιστεόυν ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Η δεύτερη, της εταιρίας Rass, για την εφημερίδα "Το Παρόν", ότι 7 στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να εμπλακεί στην οικονομική μας κρίση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η τρίτη, της MRB για τη Real News δείχνει ότι ούτε ένας στους δέκα δεν πιστεύει πως τα πράγματα πάνε καλά. Συγκεκριμένα:
Δημοσκόπηση της εταιρείας "Alco" που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" δείχνει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, προηγείται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,1% και ακολουθούν η ΝΔ με 22,1%, το ΚΚΕ με 6,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,1%.
Στο ερώτημα "αν η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να ξεπεράσει την οικονομική κρίση", η μεγάλη πλειοψηφία αισιοδοξεί, δηλώνοντας "ναι" σε ποσοστό 60,45%, ενώ "όχι" λέει το 30,8%.
Εξάλλου, σε δημοσκόπηση της "Rass" που δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Παρόν", ποσοστό 66,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν αποκόμισε τα μέγιστα δυνατά οφέλη με την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ενώ το 68,4% εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί το ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Απαισιόδοξη εμφανίζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων σε σχέση με την πορεία της χώρας, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για λογαριασμό της εφημερίδας "Real News", στο ερώτημα για το πώς πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, ποσοστό 72,2% απαντά "άσχημα", ενώ μόνο το 8,7% δηλώνει "αρκετά/πολύ καλά".
Ποσοστό 72,2% θεωρεί ότι υπάρχουν σήμερα δυνάμεις στην κοινωνία που δεν εκπροσωπούνται από κανένα κόμμα, ενώ το 62% αξιολογεί ως καλή την ιδέα δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από αυτές τις δυνάμεις.
Σε ερώτημα σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης, ποσοστό 75,2% τα θεωρεί κοινωνικά άδικα, ενώ το 47,7% δέχεται να υποστεί νέες θυσίες για να επιτευχθεί η ανάκαμψη, έναντι 43,9% που δεν δέχεται.
Ως προς την πρόθεση ψήφου αν είχαμε σήμερα εκλογές, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι 10,7%. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,9%, η ΝΔ 21,2%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,6%.