Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε κτίρια σε μια έκταση από το Λος Άντζελες στην Τιχουάνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα,στο Μεξικό, βυθίζοντας πόλεις στο σκοτάδι και αναγκάζοντας υπεύθυνους νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων να τα εκκενώσουν. Πόλη στην Καλιφόρνια έκλεισε το κέντρο, επειδή θεωρήθηκε ότι τα κτίρια δεν παρείχαν ασφέλεια.
Ο σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε αισθητός στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, κοντά στα αμερικανομεξικανικά σύνορα. Θεωρείται ότι ήταν ένας από τους πιο δυνατούς σεισμός που έπληξε την περιοχή.
Σύμφωνα με την αμερικανίδα σεισμολόγο Λούσι Τζόουνς, το σεισμό αισθάνθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια κατοικοι, οι περισσότεροι στη νότια Καλιρ΄φοντια.
Οι ασρχές στο Μεξικό υποστηρίζουν ότι ο κύριος σεισμός συνοδεύτηκε με πάνω από 20 μετασεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στα 5,1, 4,5 and 4,3 Ρίχτερ. Η βασική δόνηση προερχόταν από εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων.
Ως νεκροί αναφέρονται δυο άνθρωποι, ο ένας καταπλακωμένος από συντρίμμια κι ο άλλος όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, καθώς πετάχτηκε, πανικόβλητος, στη μέση του δρόμου.
Πάνω από 100 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους χτυπήθηκαν από αντικείμενα που έπεσαν.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, επειδή το Γενικό Νοσοκομείο στα σύνορα του Μεξικού με της ΗΠΑ έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα Και νερό.
Κατέρρευσε και πολυόροφο πάρκινγκ, χωρίς, όμως, θύματα.
Στην πόλη Καλέξικο της Καλιφόρνια (πόλη με 27.000 κατοίκους) κοντά στα σύνορα, έχουν αναφερθεί πολλ΄ς ζημιές. Αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν, καθώς έχουν σπάσει οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το πλιάτσικο. Στην πόλη τα περισσότερα κτίρια έχουν κτιστεί στις δεκαετίας του 30 και του 40, γι αυτό και οι αρχές έκλεισαν το κέντρο. Επίσης εκκενώθηκε γηροκομείο, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και κόπηκαν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Τόση ήταν η ένταση του σεισμού που δύο ξενοδοχεία, το San Diego's Sheraton Hotel και το Marina, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, εκκενώθηκαν όταν εμφανίστηκαν ρωγμές στα δωμάτια. Αργότερα, πάντως, επετράπη στους πελάτες να επιστρέψουν.
Στο Σαν Ντιέγκο έσπασαν σωλήνες υδροδότησης και υαλοπίνακες, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, έκλεισε προληπτικά η γέφυρα Coronado στον κόλπο του Σαν Ντιέγκο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Λας Βέγκας, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.
Πάντω από 3.000 άνθρωποι στη νότια Αριζόνα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και 5.000 επίσης στη νότια Καλιφόρνια είδαν τα φώτα να σβήνουν για κάποια λεπτά.

Η φωτογραφία είναι του Jorge Rivera από το AP κι ανέβηκε στο λογαριασμό του ("cimarron98") στο Twitter. Εικονίζονται σοβαρές ζημιές στην Οικονομική Σχολή Escomex, μετά το σεισμό στο Μεξικάλι.