Συνήθως οι πόλεμοι κηρύσσονται από την πρωτεύουσα ενός κράτους. Ο πρωθυπουργός, όμως, επέλεξε τα σύνορα, για να ανοίξει... πυρ! Είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε από το Καστελόριζο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Οικονομικών, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.
Φυσικά, για όλα είναι υπεύθυνη η Νέα Δημοκρατία. Ούτε η διοίκηση Σημίτη, που προσπαθούσε, με λογιστική πολιτική, να διοικήσει τη χώρα, ούτε οι έξι μήνες πισωγυρισμάτων μετά τις εκλογές.
«Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί, μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των εταίρων της...Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια μας και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορες πόνεσαν αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας μέσα από μαραθώνιο διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ενωσης για τη στήριξη της χώρας μας...», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της 25ης Μαρτίου είτε γιατί δεν πίστεψαν στην βούληση της ΕΕ είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία. Εμ, βέβαια πρόεδρε. Άλλο Γεώργιος Καραϊσκάκης κι άλλο Γιωργάκης. Ο ένας, στις 25 Μαρτίου, ξεσήκωσε το έθνος, έχοντας στο πλευρό του τον άλλο μεγάλο οπλαρχηγό, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ο άλλος, προσπάθησε να συγκινήσει τους Ευρωπαίους, έχοντας στο πλευρό του τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Η σύγκριση είναι μοιραία...
«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τη δυσκολία δανεισμού, ήρθε η στιγμή το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε μαζί με τους ηγέτες της Ευρώπης».

EE: Ταχεία δράση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού
Ταχεία δράση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία γνώση σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει σήμερα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Τουλάχιστον σε ένα πράγμα αποδείχτηκε σωστός ο πρωθυπουργός: Στη μέθοδο του αιφνιδιασμού. Όπως το 2004 ένας Γερμανός αιφνιδίασε την Ευρώπη και, με μια ομάδα χαμένη από χέρι πήρε το Γιούρο, έτσι ένας πρωθυπουργός το 2010 αιφνιδίασε και Γερμανούς και Ευρώπη και πήρε το πακέτο.
(Ερώτηση: Τι είπε, πρωί - πρωί, ο Παπακωνσταντίνου στον Παπανδρέου; "Γιώργο, έχεις πακέτο". Κι ο πρωθυπουργός, που νόμιζε ότι ήταν δώρο για την ονομαστική του εορτή, το άνοιξε)!
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για τη χορήγηση έκτακτων δανείων στη χώρα αφότου Επιτροπή και ΕΚΤ αποφανθούν ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι έγκυρο. Διευκρίνισε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης. «Η ενεργοποίηση δεν θα πάρει εβδομάδες. Θα γίνει μάλλον σύντομα», δήλωσε.
Ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές αρχές έκαναν ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του ελλείμματος το 2010, πρόσθεσε.

«Ουδέν σχόλιον» από ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει κανένα σχόλιο αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ/ΔΝΤ, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μεταβαίνει στις ΗΠΑ, όπου θα παρευρεθεί στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ.

«Έτοιμη για άμεση δράση» η Γερμανία
Σε ενθαρρυντικές για τη στάση της Γερμανίας δηλώσεις είχε προβεί λίγο πριν το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Οφερ.
Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε πως η γερμανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να δράσει άμεσα» υπέρ της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως το Βερολίνο επιδεικνύει την αλληλεγγύη του από καθήκον και «για το εθνικό του συμφέρον».

Αυτοί, πάντως, που γνωρίζουν από μακροοικονομικά, δεν αιφνιδιάστηκαν ουδόλως. Ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας Παγκόσμιων Αγορών της BNP Paribas-Fortis στις Βρυξέλλες δεν θεωρεί τη σημερινή ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού είδηση. «Ακόμη και αν δοθεί κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, η αβεβαιότητα παραμένει. Χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμη την αντίδραση της Γερμανίας. Τα πράγματα θα λήξουν εδώ ή θα υπάρξει συνέχεια στην Πορτογαλία και την Ισπανία; Πιστεύω ότι αυτό θα μετρήσει στις αγορές, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για παγιωμένη συμφωνία».

Πάντως, όλη αυτή η ιστορία, μου θυμίζει μια παροιμία: Πρωθυπουργός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του.