Επιστολή στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε σήμερα ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με την οποία ζητά μια προσωπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσει υπ’ όψιν του «τα σοβαρά και χρονίζοντα αναπτυξιακά προβλήματα που ταλαιπωρούν το νομό Θεσσαλονίκης και να συζητήσει τις δυνατότητες κοινής δράσης και συνεργασίας».
«Είναι η ώρα να κάνουμε την υπέρβαση και να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που μας χωρίζουν, προσδοκώντας το κοινό καλό και προσβλέποντας στο εθνικό συμφέρον», τονίζει στην επιστολή του ο Νομάρχης, επισημαίνοντας ότι «τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σε κοινό μέτωπο, σαν μια γροθιά, χωρίς κομματικές παρωπίδες». Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία διακυβεύεται η αξιοπιστία της και ο ρόλος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνουμε μια κρίσιμη μάχη σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη λαβωμένη εικόνα της χώρας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, αναγνωρίζω τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τη δύσκολη αυτή θέση και την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, καθώς και την ευχέρεια με την οποία διαχειρίζεστε τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Μάλιστα, δεν δίστασα να σας συγχαρώ δημόσια και να εκφράσω την υποστήριξή μου στις μέχρι τώρα αξιόλογες πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει. Γνωρίζετε πως σε ό,τι με αφορά, στήριξα και θα εξακολουθήσω να στηρίζω δημόσια κάθε θετική ενέργεια της κυβέρνησής σας. Η κυβέρνηση τολμά και, όσο το πράττει, εμείς θα στεκόμαστε δίπλα της και θα βοηθάμε.
Άλλωστε, έχω επανειλημμένα τονίσει ότι για να πάει η Ελλάδα μας μπροστά, για να βγει επιτέλους από το τέλμα της οικονομικής δυσπραγίας και της ανυποληψίας, απαιτείται κλίμα συναίνεσης, εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιλαμβάνομαι ως δεδομένη την ανάγκη στενή συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα, εν όψει των κρίσιμων νομοθετικών αλλαγών στη δομή του διοικητικού χάρτη της χώρας, όπως προβλέπονται από το σχέδιο «Καλλικράτης», απαιτείται κοινή γραμμή πλεύσης για την πρόοδο και την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενίσχυση της οικονομίας, της απασχόλησης και των επενδυτικών ευκαιριών στην περιφέρεια.
Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, η Θεσσαλονίκη κυνηγά την τελευταία της, ίσως, ευκαιρία ανάπτυξης μέσα από την υλοποίηση της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Όπως καλά γνωρίζετε, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη παραμένει σήμερα στο περιθώριο, πρωτεύουσα της άγονης γραμμής, των χαμένων ευκαιριών και της ανεργίας.
Δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει φαινόμενα που καταβροχθίζουν τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προοπτικές και τις φιλοδοξίες μας να ανεβάσουμε τη Θεσσαλονίκη μας, ώστε να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είμαι βέβαιος ότι από την πλευρά μας, ως διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, έχουμε από την πρώτη μέρα της θητείας μας καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές. Είμαστε πεπεισμένοι –και σ’ αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε απρόσκοπτα- ότι τα προβλήματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σε κοινό μέτωπο, σαν μια γροθιά, χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Κατόπιν τούτων και με δεδομένο το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής μας, θα ήθελα να σας ζητήσω μια προσωπική συνάντηση, προκειμένου να θέσω υπ’ όψιν σας τα σοβαρά και χρονίζοντα αναπτυξιακά προβλήματα που ταλαιπωρούν το νομό Θεσσαλονίκης και να συζητήσουμε τις δυνατότητες κοινής δράσης και συνεργασίας. Είναι η ώρα να κάνουμε την υπέρβαση και να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που μας χωρίζουν, προσδοκώντας το κοινό καλό και προσβλέποντας στο εθνικό συμφέρον.
Με εκτίμηση,
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»