Άμεσες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, αλλά και σε φορείς, με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η δημιουργία ιστοσελίδας και ηλεκτρονικού καταστήματος, καινοτόμων προγραμμάτων για τους πελάτες, η διεξαγωγή on line ερευνών και μια σειρά από άλλες δράσεις για επιχειρήσεις, προτείνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Ο ΣΕΒΕ, έχει προτείνει αυτές τις δράσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις γενικές αρχές και προτεραιότητες Σχεδιασμού του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση». Χωρίζει, δε, τις δράσεις αυτές, σε δύο άξονες:
1. Άμεσες Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις (“e – Διεθνής Επιχείρηση”)
2. Ενισχύσεις σε συλλογικούς φορείς (“e – Διεθνής Φορέας Εξαγωγών”)
Οι εξαγωγείς προτείνουν να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα με δημόσια δαπάνη ύψους 30.000.000€ και εν δυνάμει να ωφελήσει περί τις 1.000 επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου για κάθε επιχείρηση προτείνεται να κυμαίνεται από δέκα έως πενήντα χιλιάδες ευρώ και η χρηματοδότησή του από 30% έως 50%, βάσει οικονομικών κριτηρίων, αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και της σκοπιμότητας, του σχεδιασμού και της εφικτότητας των στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου.
Όσον αφορά τους φορείς, για την στήριξη της εξωστρέφειας, η δράση έχει στόχο την ενίσχυση συλλογικών φορέων στήριξης των εξαγωγών για τη δημιουργία υποδομών και την υιοθέτηση ενεργειών στήριξης του εξαγωγικού επιχειρείν και της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Η δημόσια δαπάνη του Προγράμματος προτείνεται να ανέλθει σε 30.000.000€, το ποσοστό χρηματοδότησης να κυμαίνεται μεταξύ 50% και 70% αναλόγως της αγοράς – στόχου που στοχεύει το κάθε σχέδιο, ενώ οι εν δυνάμει ωφελούμενες επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 3.000.
Ο ΣΕΒΕ προτείνει να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων των γραφείων ΟΕΥ, να υπάρξουν συμπράξεις φορέων για τη δημιουργία πληροφοριακών κέντρων εξαγωγικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο, να δημιουργηθεί δίκτυο επαγγελματικών επαφών, να παρέχονται οnline συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.

Διάβασε τις πλήρεις προτάσεις του ΣΕΒΕ με κλικ εδώ.