Την αντίθεσή του στη χρήση του μηχανισμού στήριξης δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με το 'σχέδιο στήριξης' είναι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος. Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι μετέτρεψε μία ελεγχόμενη κρίση ελλείμματος σε κρίση δημόσιου δανεισμού.
«Χρειάζεται περίσκεψη, διότι μεταξύ όλων των άλλων, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να μας δοθεί βοήθεια από θέση αδυναμίας και να μας ζητηθούν νέα σκληρότερα μέτρα. Είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από κάποιον Ευρωπαίο εταίρο μας. Νέα σκληρότερα μέτρα, όμως, δεν τα αντέχει σήμερα ούτε η Κοινωνία μας ούτε η Οικονομία μας. Ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες εξελίξεις. Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε με το 'σχέδιο στήριξης' είναι να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Σε ό,τι αφορά στα εσωκομματικά, και με φόντο την απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η εσωστρέφεια, η πολυγλωσσία, η χαλαρότητα και ασφαλώς οι προσωπικές στρατηγικές, είναι οι εχθροί της Νέας Δημοκρατίας».
O κ. Σαμαράς επέμεινε στις οργανωτικές αλλαγές, με τις οποίες διαφωνεί η κα Μπακογιάννη. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την έγκριση των προτάσεων του προέδρου του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές.

Επίθεση στην κυβέρνηση
«Ως τον περασμένο Οκτώβριο η Ελλάδα ήταν άλλη μια χώρα, ανάμεσα σε όσες αντιμετώπιζαν κρίση ελλείμματος. Δεν ξεχώριζε από τις άλλες. Δεν βρισκόταν καν στη χειρότερη θέση απ' όλες τις άλλες. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει κρίση δανεισμού. Είναι ο 'αδύνατος κρίκος' της ευρωζώνης και είναι 'δακτυλοδεικτούμενη', μια που δημιουργούνται πλέον προβλήματα και στο ευρώ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι παρά τα λάθη που έγιναν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης («τα είχε παραδεχτεί και ο Κώστας Καραμανλής» είπε, με τον τέως πρωθυπουργό στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου, να ακούει) επί διακυβέρνησης της ΝΔ «διατηρήθηκε ο στοιχειώδης έλεγχος παρά τη διεθνή κρίση».
Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «μέσα σε λίγους μήνες έχασε τον έλεγχο. Άφησε να διογκωθεί το έλλειμμα. Ύστερα το φούσκωσε κι όλας. Μετά καθυστέρησε απίστευτα. Για να δεχθεί τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές. Κι όμως έχασε κι άλλο χρόνο. Δεν πήρε αυστηρά μέτρα εξ αρχής. Κι αναγκάστηκε να πάρει μέτρα πολύ σκληρότερα και πολύ αργότερα. Κι ύστερα χάλασε και την ψυχολογία των αγορών, με τη διγλωσσία της, την αβουλία της, τις γκάφες της, όταν παρομοίαζε την Ελληνική Οικονομία με 'Τιτανικό', λίγο πριν βγει να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια. Και με τα πολιτικά παιγνίδια της: με τα 'βαθιά λαρύγγια', τις ατέλειωτες παλινωδίες της και τις απίστευτες αντιφάσεις της» τόνισε.

Εχθρός της ΝΔ η εσωστρέφεια
Μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις και την ανοιχτή ρήξη στις σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς έστειλε νέο σαφές μήνυμα, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την εσωστρέφεια και νοοτροπίες και συμπεριφορές που αποτελούν τροχοπέδη για την πορεία ανάκαμψης του κόμματος.
«Οι πολίτες ζητούν από όλους εμάς πολιτικό λόγο, σχέδιο, συνέπεια και κυρίως αποφασιστικότητα. Η συντεταγμένη πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το Συνέδριό της δεν είναι διαδικασία ομφαλοσκόπησης εν μέσω κρίσης. Αντίθετα, είναι αναγκαίος πολιτικός όρος και για την ανασυγκρότηση της Παράταξής μας και την αναγέννηση του τόπου μας» τόνισε ο κ. Σαμαράς.